Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάλας: Η Τουρκία έστειλε 60.000 μετανάστες, πήρε πίσω 123

«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το «κλειδί» των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε», δηλώνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ανησυχία για μονομερείς ενέργειες των Ευρωπαίων.

Μουζάλας: Η Τουρκία έστειλε 60.000 μετανάστες, πήρε πίσω 123

Αιχμές για τη στάση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο προσφυγικό άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας, ενώ επέκρινε τη στάση του Βέλγου υπουργού Ασύλου («είπε να πνίξουμε τους μετανάστες με το push back, είναι ποινικό αδίκημα αυτό») ,αλλά και της Τουρκίας στο προσφυγικό.

«Ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι... Δίνει λίγο λιγότερο απ’ ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μουζάλας δεν απέκλεισε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, με κλείσιμο συνόρων, στο προσφυγικό. Ωστόσο, επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. «Αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα... Αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση, ενισχύουμε την παράνομη, βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους», επισήμανε.

«Μου θυμίζει τους Εβραίους στα τρένα, η στάση της Δανίας να παίρνουν από τους πρόσφυγες τα τιμαλφή τους... η Ιστορία είναι πολύ νωπή», υπογράμμισε δε για την απόφαση της Κοπεγχάγης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. «Άλλοι δεν θέλουν μαύρους, άλλοι δεν θέλουν εργένηδες, άλλοι δεν θέλουν μάνες με παιδιά, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε σκωπτικά.

Σε ό,τι αφορά στη στάση της Άγκυρας, σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000».

«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το "κλειδί" των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hot spot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία», επισήμανε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, αυτό που χρειάζεται είναι «γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία. Πρέπει να υπάρχει μόνιμος νόμιμος διάδρομος, όχι αυτός των δουλεμπόρων, αυτό το λέει και η Συνθήκη της Γενεύης». «Αυτή είναι η επίσημη θέση μας και αυτήν παλεύουμε», εξήγησε.

Αναφορικά με τον φράχτη του Έβρου εξήγησε πως «αν ανοίξει ο Έβρος, θα δημιουργηθεί μείζον ζήτημα, μεγαλύτερο από αυτό που πάει να λύσει».

Ο Γιάννης Μουζάλας εξήγησε ότι σήμερα Τετάρτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων θα συζητηθεί η έκθεση Νοεμβρίου για την πορεία των hot spots. «Eίναι κακή η έκθεση» σημείωσε, αλλά παραδέχθηκε ότι «ισχύει ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει όπως έπρεπε να προχωρήσουν», επαναλαμβάνοντας ότι τα hot spots θα είναι έτοιμα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά αρχές Μαρτίου.

Για το κλίμα εις βάρος της Αθήνας στην Ευρώπη, ο υπουργός τόνισε ότι «παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές. Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνησή του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τίμερμανς, όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές», υπογράμμισε. Ο κ. Μουζάλας εντούτοις δήλωσε ανήσυχος γιατί φτιάχνεται κλίμα κατά της χώρας μας. «’Πνίξτε τους’ ήταν αυτό που είπε ο Βέλγος, είναι ποινικό αδίκημα, δεν μπορεί να το λέει», σημείωσε για τον Τέο Φράνκεν.

Για τον Βέλγο υπουργό πρόσθεσε ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η παραμονή 400.000 μεταναστών στην Ελλάδα δεν είναι σοβαρή και σε τεχνικό επίπεδο, καθότι χρειάζονται 132.000 αστυνομικοί για επιτήρηση και 20 εκατ. ευρώ την ημέρα για σίτιση». «Είναι προτάσεις για εσωτερική κατανάλωση», σχολίασε ο κ. Μουζάλας.

«Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό (...) Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας», παρατήρησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v