Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Τσίπρα - Νετανιάχου για μεγαλύτερη συνεργασία

Βούληση να προχωρήσουν συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ. Διμερείς συμφωνίες στον στον τουρισμό, το περιβάλλον, την ενέργεια, τη διαχείριση υδάτων, την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Συμφωνία Τσίπρα - Νετανιάχου για μεγαλύτερη συνεργασία

Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία του 21 αιώνα είπε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ζούμε σε μια ασταθή περιοχή αλλά πιστεύω ότι είμαστε πολύ δυνατότεροι όταν αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις μαζί, υπογράμμισε.

Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ενισχύσει την συνεργασία τους και η σημερινή συνάντηση θα βοηθήσει στο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τη συνεργασία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ο ίδιος τόνισε ότι συζητείται η συνεργασία των δυο χωρών, αλλά και της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, αλλά και στους τομείς των υδάτινων πόρων, της δημόσιας ασφάλειας, των μεταφορών και του τουρισμού. 

Η συνεργασία θα κάνει τις δυο χώρες να ευημερήσουν ακόμα πιο πολύ, σημείωσε.

Αναφέρθηκε εκτενώς στην επέτειο του Ολοκαυτώματος, σημειώνοντας ότι είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ιστορία. 

«Αναπτύσσουμε και εξελίσσουμε μια φιλία που μπορεί να αποτελέσει συμμαχία για ασφάλεια, ειρήνη και πρόοδο», σημείωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στην Ιερουσαλήμ.

Τσίπρας: Θα διευκολύνουμε ισραηλινές επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ημέρα του Ολοκαυτώματος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διατηρείται ζωντανή η μνήμη για να διαμορφώνεται συνείδηση και να αποφεύγονται παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον.

Η Ελλάδα δεν έμεινε ποτέ αμέτοχη στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας. Πήρε μέρος για να υπερασπιστεί το δίκαιο, είπε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουν συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας. Υπεγράφησαν μια σειρά από διμερή κείμενα από τους υπουργούς. Μεταξύ αυτών στον τουρισμό, το περιβάλλον, την ενέργεια, τη διαχείριση υδάτων, την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Στον τομέα της οικονομίας η Αθήνα θα διευκολύνει την αξιοποίηση από ισραηλινές επιχειρήσεις των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Εμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση της καινοτομίας αλλά και στον τουρισμό.
Εξετάστηκαν οι αγωγοί αερίου αλλά και η σύνδεση στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα γεωστρατηγικά και το πρόβλημα της Συρίας ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει ο διάλογος. Ειδική αναφορά έκανε στο προσφυγικό και τη δωρεά φαρμακευτικού υλικού από το Ισραήλ για την περίθαλψη των προσφύγων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v