Ασφαλιστικό: Τα πρώτα μηνύματα από το παζάρι με τους δανειστές

Με τα τεχνικά κλιμάκια συναντάται ο Γ.Γ. κοινωνικής ασφάλισης Ν. Φράγκος, ενώ ο υπουργός Εργασίας από τις Βρυξέλλες προετοιμάζει το έδαφος για «δύσκολη διαπραγμάτευση». Η πίεση για μείωση συντάξεων και οι προτάσεις για επαγγελματίες.

Ασφαλιστικό: Τα πρώτα μηνύματα από το παζάρι με τους δανειστές

Να εκτονώσει την κατάσταση στο εσωτερικό, πριν από την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ήδη, χθες, στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Φράγκος συναντήθηκε το πρωί με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, επιδιώκοντας να βρει μια νέα φόρμουλα για το θέμα των εισφορών και το απόγευμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Αν και η συνάντηση με τους δανειστές έγινε υπό το βάρος πληροφοριών ότι το ΔΝΤ επιμένει για μείωση συντάξεων κατά 15% απορρίπτοντας την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη απαίτηση από τα μέλη του κλιμακίου.

Η συνάντηση ήταν περισσότερο τεχνική, με τους εκπροσώπους των πιστωτών να ζητούν διευκρινίσεις και λεπτομέρειες, χωρίς αυτή τη φορά να αναφερθούν σε επιπλέον μετρήσιμα στοιχεία. Η μόνη ίσως αναφορά σε πιο "ποσοτικοποιημένα" στοιχεία ήταν αυτή για το εάν επιτυγχάνεται ο στόχος διατήρησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο +2,5% από τη δαπάνη του 2009, ήτοι 13,5%.

Αναφορές για μειώσεις σε συντάξεις δεν έγιναν, όπως δεν έγιναν και συζητήσεις για την αύξηση των εισφορών στους μισθωτούς. Στο θέμα όμως, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία παρότι προσκλήθηκαν, δεν συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ο Έλληνας υπουργός κατά την ομιλία του εξέθεσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Κυρίως, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι από τους εταίρους δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει η ίδια τα μέτρα με τα οποία θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μείωση κατά 1% του ΑΕΠ των δημόσιων δαπανών για το ασφαλιστικό, ήτοι εκτός από περικοπές, να προχωρήσει και σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, την οποία έχουν ήδη αποδεχτεί οι εργοδότες.

Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια έχει οριστεί για σήμερα το απόγευμα, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την Παρασκευή.

Στο εσωτερικό, πάλι, ενώ στο θέμα των αγροτικών μπλόκων η λύση αναζητείται στη μετάθεση των φορολογικών μέτρων για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, στο θέμα των αυτοτελώς απασχολούμενων αναζητούνται "εκπτώσεις" στις ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση.

Αν και οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και του υπουργείου Εργασίας θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, και η νέα, βελτιωμένη πρόταση δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους αυτοτελώς απασχολούμενους, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με αιχμή την απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Κατρούγκαλος: Θέλω να πιστεύω ότι θα κλείσουμε μέσα στο Φεβρουάριο

«Θέλω να πιστεύω ότι έως τις 22 Φεβρουαρίου, που θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, θα έχει υπάρξει συμφωνία και θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο», δήλωσε το πρωϊ της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη αλλά έχω την πεποίθηση ότι θα πετύχει».

Η συνέντευξη Τύπου έγινε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, της Επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) Gabi Zimmer και του Προέδρου της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου Thomas Handel.

Αναφορικά με τα εργασιακά, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ζούγκλα που επικρατεί στην Ελλάδα και η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στόχος είναι να αναμορφωθεί πλήρως το μοντέλο αλλά οι σχετικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμα. Συμφωνήσαμε να υπάρξει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει το θέμα.

Επί του θέματος, ο Thomas Handel σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέβαλε στο να υπάρξει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Είναι προς το καλό όλων των πλευρών η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόνισε από την πλευρά του ο Δημ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι θα δώσει σήμα εμπιστοσύνης σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2015 μιλούσαν για μεγάλη ύφεση ενώ αυτή τελικά ήταν μόλις 0,2% του ΑΕΠ. Για να μην ανακοπεί η δυναμική χρειάζεται να μη χάνουν χρόνο οι πλευρές.

Η Αθήνα έχει δώσει την πρόταση για το ασφαλιστικό εδώ και ένα μήνα και η απάντηση που έχουν δώσει οι θεσμοί είναι «ότι αξιολογείται». Αυτή η καθυστέρηση δεν ωφελεί και την Ευρώπη ως σύνολο, που έχει ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων να αντιμετωπίσει.

Κάποια τμήματα της ευρωπαϊκής επιτροπής αρνούνται να συνεργαστούν με το ευρωκοινοβούλιο, κατήγγειλε ο Thomas Handel και μάλιστα όπως είπε, θα θέσει το θέμα στον πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς. Η Ελλάδα συχνά δαιμονοποιείται και τώρα κάποιοι θέλουν να κάνουν το ίδιο για το προσφυγικό, πρόσθεσε. Δεν μπορεί να φορτωθεί στους ώμους της Ελλάδας όλο το προσφυγικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v