Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόβαση επενδυτών στην Αθήνα με καυτή ατζέντα

Γιατί έρχονται σήμερα στην Ελλάδα οι Prem Watsa, o νούμερο 2 της WL Ross και ο J. Paulson. Ποιους θα δουν από την κυβέρνηση και τους θεσμικούς παράγοντες. Η ατζέντα των επαφών σήμερα και την Παρασκευή. Στο επίκεντρο, η αξιολόγηση και τα κόκκινα δάνεια.

Απόβαση επενδυτών στην Αθήνα με καυτή ατζέντα

Κρίσιμες επαφές για την αξιολόγηση των επενδύσεών τους σε τράπεζες και άλλους τομείς της οικονομίας θα έχουν σήμερα και αύριο στην Αθήνα ο Prem Watsa (φωτ.), ιδρυτής και επικεφαλής της Fairfax, ο J. Paulson του ομώνυμου fund και ο νούμερο δύο της WL. Ross and Co.

Και οι τρεις θα βρεθούν στην Αθήνα από σήμερα και θα έχουν κοινές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θεσμικούς παράγοντες, ενώ ο καθένας ξεχωριστά θα δει τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και τραπεζών στις οποίες έχουν ήδη επενδύσει.

Ο Ινδοκαναδός επικεφαλής της Fairfax θα έχει μαζί με τον J. Paulson και τον St. Johnson, νούμερο 2 της WL. Ross συνάντηση την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα. Ραντεβού έχει ζητηθεί και από τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνάντηση έχει ζητηθεί από στελέχη της Fairfax και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη καθώς και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Σήμερα οι κ.κ. P. Watsa και St. Johnson θα έχουν συναντήσεις με τη διοίκηση της Eurobank, στην οποία Fairfax και WL Ross συμμετέχουν στην ομάδα βασικών επενδυτών, ενώ ο επικεφαλής της Fairfax θα δει και τις διοικήσεις άλλων εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει (Grivalia) ή έχει δρομολογήσει την εξαγορά τους (Eurolife). Οι δύο υψηλοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και άλλους Έλληνες επιχειρηματίες, σε τραπέζι που θα παρατεθεί προς τιμήν τους το βράδυ της Παρασκευής.

Αντίστοιχα ο J. Paulson θα συναντηθεί, σήμερα, με τις διοικήσεις των Alpha, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ, στις οποίες διατηρεί σημαντικές μετοχικές θέσεις.

Μη χαθεί η ευκαιρία

Μολονότι ο επικεφαλής του Fairfax, Prem Watsa, έχει περάσει στο παρελθόν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, η επικείμενη απόβαση στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί μεν ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο οι εν λόγω επενδυτές, οι οποίοι έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό εγγυήσεις όσον αφορά στην ομαλή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Έρχονται στην πλέον κατάλληλη στιγμή. Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε σταθερή τροχιά», τονίζουν πηγές και προσθέτουν με νόημα, «πρέπει όμως να πεισθούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα ενδεχόμενο νέας αναταραχής στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές και δεν θα τεθεί εκ νέου θέμα παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη».

Πρακτικά οι τρεις υψηλοί επισκέπτες θέλουν να ακούσουν ότι είναι ακόμη σε ισχύ το μακροοικονομικό story που «αγόρασαν», βάζοντας φρέσκα κεφάλαια στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Παρότι αναμένεται να υπάρχει διαφοροποίηση στον τόνο που θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους (σ.σ. για μια σειρά από λόγους εκτιμάται ότι ο J. Paulson θα είναι επιθετικότερος), το αποτέλεσμα των επαφών θα επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους όσον αφορά στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων καθώς και στην πρόοδο κυοφορούμενων νέων επενδύσεων.

Τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες και οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να πείσουν τους επικεφαλής των τριών funds να τοποθετήσουν φρέσκα κεφάλαια και σε άλλους κλάδους, πέραν των τραπεζών.

Εξάλλου, επενδυτικές ευκαιρίες αναμένεται να υπάρξουν εντός του 2016 στην ελληνική επιχειρηματικότητα, δεδομένου ότι οι τράπεζες οφείλουν να αντιμετωπίσουν με δυναμικό τρόπο τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Σημειώνεται ότι από τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα βρίσκονται στελέχη των Capital, Fidelity και Brookfield, που είχαν συναντήσεις με διοικήσεις τραπεζών καθώς και με θεσμικούς παράγοντες. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να παρελάσουν από την Αθήνα εκπρόσωποι όλων των funds που έκτισαν μεγάλες θέσεις στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v