Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βελτιωμένη» τροπολογία από ΥΠΑΝ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Κατατέθηκε χθες το βράδυ με αλλαγές η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές. Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-Αρχής για τις ρυθμίσεις.

«Βελτιωμένη» τροπολογία από ΥΠΑΝ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με αρκετές αλλαγές, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, κατατέθηκε εκ νέου χθες το βράδυ από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο, η τροπολογία που αφορά στο νόμο περί ανταγωνισμού, και η οποία είχε αποσυρθεί την Τετάρτη ως εκπρόθεσμη.

Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει αν αυτές οι αλλαγές είναι ικανές να κάμψουν τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική τροπολογία του υπουργείου, η οποία σύμφωνα με στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού δημιουργεί προβλήματα στην ανεξαρτησία της Αρχής.

Σημειώνεται πως η αρχική τροπολογία μεταξύ των άλλων προέβλεπε αυξημένες εξουσίες στον εποπτεύοντα υπουργό Οικονομίας. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2, προβλεπόταν ότι «την πειθαρχική διαδικασία την κινεί ο αρμόδιος για την εποπτεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπουργός ή η ίδια η Επιτροπή».

Σημείο το οποίο έχει απαλειφθεί από τη χθεσινοβραδινή τροπολογία. Επίσης, με την παράγραφο 2 της νέας τροπολογίας καταργείται η παράγραφος 5 του άρθρου 13 του ν. 3959/2011, που προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον καθορισμό της εν γένει πειθαρχικής διαδικασίας.

Εκτός από αυτές τις αλλαγές, στη νέα τροπολογία η θητεία του Γενικού Διευθυντή και των προϊστάμενων διευθύνσεων περιορίζεται από τα 4 έτη στα 3 έτη και όχι στα 2 έτη που προέβλεπε η αρχική. Mε αυτή τη χρονική παράταση, έναντι του αρχικού σχεδίου, η γενική διευθύντρια Διονυσία Ξηροκώστα, η οποία έχει συμπληρώσει ήδη 20 μήνες σε αυτή τη θέση, δεν θα πρέπει να αποχωρήσει σε 4 μήνες αλλά σε 16 μήνες.

Και στη νέα τροπολογία πάντως παραμένει το όριο ηλικίας αυτοδίκαιης αποχώρησης όλων των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο ορίζεται στα 73 έτη για τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο -ο πρόεδρος της Αρχής κ. Δημήτρης Κυριτσάκης έχει συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας του- και στα 70 έτη για τα λοιπά μέλη της Αρχής.

Επίσης παραμένει και το ασυμβίβαστο της ιδιότητας μέλους της Επιτροπής με τη συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας (β' βαθμού και όχι γ' βαθμού που προέβλεπε το αρχικό κείμενο), ή με τη συζυγική σχέση με πρόσωπο που είναι μέλος του Ελληνικού ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Κυβέρνησης. Η εν λόγω διάταξη, σύμφωνα με στελέχη της Αρχής, φωτογραφίζει τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτρη Λουκά, σύζυγος του οποίου είναι η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κα Νίκη Κεραμέως.

Λίγη ώρα προτού κατατεθεί η νέα τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας στη Βουλή ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, ο οποίος ας σημειωθεί ότι χθες το πρωί είχε επικοινωνία με τον κ. Σταθάκη, ζήτησε την απόσυρσή της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως "οι εν λόγω διατάξεις θίγουν ευθέως την ανεξαρτησία της Αρχής αλλά και εγείρουν σοβαρά ζητήματα αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της". Για τον λόγο αυτό έχει συγκαλέσει εκτάκτως για σήμερα το πρωί την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να διατυπώσει τις απόψεις της που θα διαβιβασθούν στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Euro2day.gr, νωρίς χθες το απόγευμα, δηλαδή προτού κατατεθεί η νέα τροπολογία, ο κ. Κυριτσάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ζητάνε παραιτήσεις με φωτογραφικές διατάξεις".

Σε ερώτηση του Euro2day.gr αν σκέφτεται να παραιτηθεί σε περίπτωση που η τροπολογία περάσει, ο πρόεδρος της Αρχή δήλωσε: "Το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θεσμικό». Τονίζοντας παράλληλα «κύριοι, σεβαστείτε την ανεξαρτησία της Αρχής. Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας». Το Euro2day.gr επικοινώνησε και με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση για το θέμα.

Αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την αιφνιδιαστική, από μέρους του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ Γεωργίου Σταθάκη, κατάθεση τροπολογίας που αφορά το νόμο 3959/2011 «Περί Προστασίας του Ελεύθερου Ανταγωνισμού», σε άσχετο νομοσχέδιο, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ανακοίνωσή της.

Όπως υποστηρίζει η εν λόγω τροπολογία εισάγεται με συνοπτικές διαδικασίες, δεν πληροί τα εχέγγυα της ορθής νομοθέτησης και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανεξαρτησία της Αρχής.

Κατατέθηκε, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά περί του αντιθέτου πρόβλεψη των άρθρων 14 παρ.2 ι και 23 παρ.2 του ν. 3959/2011 και οι προωθούμενες προς ψήφιση διατάξεις, πέραν του ότι ορισμένες είναι φωτογραφικές, αντιστρέφουν την πολύχρονη πορεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την Ανεξαρτησία και εγείρουν σοβαρά ζητήματα αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της.

Για το λόγο αυτό, θεσμικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού (με μειοψηφία ενός μέλους) ζητεί την απόσυρσή της.

*** Η τροπολογία και οι απόψεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισυνάπτονται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v