Watsa: Αγοράζουμε μόνο, δεν πουλάμε ασφαλιστικές

Τι είπε σε εργαζόμενους και δίκτυο της Eurolife. Η προσήλωση της Fairfax σε επενδύσεις στην ασφαλιστική βιομηχανία και τα νούμερα των συνδεδεμένων εταιρειών. Κλείνει σύντομα η μεταβίβαση του 80% συν μία μετοχή από τη Eurobank στη Fairfax.

Watsa: Αγοράζουμε μόνο, δεν πουλάμε ασφαλιστικές

Την ευκαιρία να απευθυνθεί στους εργαζόμενους και τους συνεργαζόμενους πράκτορες του ομίλου Eurolife, που σύντομα θα περάσει και τυπικά υπό τον έλεγχο της Fairfax, είχε χθες ο ιδρυτής και επικεφαλής του private equity fund Prem Watsa. 

Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και τους συνεργαζόμενους πράκτορες, ο Ινδοκαναδός επενδυτής επισήμανε την προσήλωση της Fairfax στις επενδύσεις της στην ασφαλιστική βιομηχανία.

«Επί τριάντα χρόνια αγοράζουμε ασφαλιστικές και δεν έχουμε πουλήσει από τότε καμία», ήταν σύμφωνα με παρευρισκόμενους το μήνυμα του επικεφαλής της Fairfax, ο οποίος τόνισε την πίστη του fund για τις προοπτικές της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς καθώς και στο management και στο προσωπικό της εταιρείας.

Η Fairfax έχει διαμορφώσει ένα ισχυρό πλέγμα επενδύσεων στην ασφαλιστική βιομηχανία διεθνώς. Ο ετήσιος τζίρος των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου ανέρχεται σε 10 δισ. δολάρια (σ.σ. εισπραχθέντα ασφάλιστρα) ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια (μαθηματικά αποθεματικά και επενδυτικά προϊόντα) φθάνουν στα 30 δισ. ευρώ.

Οι ασφαλιστικές του ομίλου απασχολούν αθροιστικά περί τις 20 χιλιάδες εργαζόμενους ενώ δεν υπάρχει καμία μετοχική σύνδεση μεταξύ τους, ακόμη και αν ειδικεύονται στο ίδιο αντικείμενο. Αντίστοιχη τακτική αναμένεται να ακολουθήσει η Fairfax και στην περίπτωση της Eurolife, η οποία θα παραμείνει αυτόνομη, επιδιώκοντας να αναπτύξει περαιτέρω τις εργασίες της στην εγχώρια αγορά και σε αυτές των Βαλκανίων.

Σημειώνεται ότι το fund βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της εξαγοράς του 80% συν μία μετοχή του ομίλου Eurolife ERB Insuranse από τη Eurobank, έναντι τιμήματος που θα αντιστοιχεί σε 1 φορά το book value της εταιρείας κατά τον χρόνο της συναλλαγής (σ.σ. το τίμημα εκτιμάται στα 360 εκατ. ευρώ).

Η Eurolife ERB Insurance Group συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και είναι 100% θυγατρική της Eurobank. H τράπεζα εισέφερε στη νέα εταιρεία συμμετοχών τις μετοχές που κατείχε άμεσα στις Eurolife ΑΕΓΑ, Eurolife ΑΕΑΖ και ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜA καθώς και μετρητά ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Έτσι η νέα holding ελέγχει κατά 100% τις τρεις ασφαλιστικές εταιρείες και μέσω αυτών τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου στη Ρουμανία (Eurolife ERB Asigurari de Viata SA και Eurolife ERB Asigurari Generale SA).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v