Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα του Μητσοτάκη

Πως σχεδιάζει τη νέα ΝΔ ο νέος αρχηγός της. Η στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα προβλήματα. Οι επαφές στο εξωτερικό και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι σχεδιασμοί για το καταχρεωμένο κομματικό ταμείο.

ΝΔ: Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα του Μητσοτάκη

Τρεις εβδομάδες συμπληρώνονται σήμερα από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στην προεδρία της ΝΔ και στη Συγγρού κάνουν τον απολογισμό των πρώτων ημερών, καταστρώνοντας παράλληλα το σχεδιασμό για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Οι δύο μήνες που ακολουθούν, αναγνωρίζουν, θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της χώρας αλλά και της κυβέρνησης, καθώς μια σειρά καυτών ζητημάτων θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή και ενώ η πίεση από τους δανειστές δείχνει και πάλι ιδιαίτερα έντονη. Ο κ. Μητσοτάκης με γρήγορους ρυθμούς επιχειρεί να οργανώσει το κόμμα του, προκειμένου αυτό να είναι το συντομότερο δυνατόν έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο, την ίδια στιγμή που τόσο από τις πρώτες του κινήσεις όσο και από την εικόνα που σχημάτισε από τις τρεις εβδομάδες στην ηγεσία της ΝΔ, διαφαίνονται τα βασικά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει.

1. Αντιπολιτευτική τακτική. Σκληρή κριτική στην συγκυβέρνηση, με στοχευμένες επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, αλλά και με αντιπροτάσεις, όπου τουλάχιστον αυτό είναι εφικτό. Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να αποδομήσει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και πριν τις εσωκομματικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται η μετωπική κατά του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά «τους διορισμούς ημετέρων» στον κρατικό μηχανισμό και την «προσπάθεια αλλοίωσης» ανεξάρτητων αρχών, όπως το ΕΣΡ και η Αρχή Ανταγωνισμού. Το ύφος της αντιπολίτευσης πάντως δεν θα είναι το ίδιο σε όλους τους τομείς. Έτσι, ενώ, λόγου χάρη, στο μεταναστευτικό η κριτική που ασκείται είναι σχετικά ήπια, δεν συμβαίνει το ίδιο και για την οικονομία όπου η επίθεση στην κυβέρνηση είναι πολύ σκληρή. Έμφαση θα δοθεί στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο στις ιδιωτικοποιήσεις και στην διόγκωση του κομματικού κράτους σε βάρος του ιδιωτικού τομέα.

2. Διεθνείς επαφές. Παρά τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τις Βρυξέλλες, τους δανειστές και γενικότερα τον ξένο παράγοντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του τετ α τετ επαφές υπό τη νέα του θεσμική ιδιότητα στα μέσα Φεβρουαρίου, θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα δεχθεί πιέσεις ώστε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και να περάσουν με ευρεία πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο τα επικείμενα σκληρά μέτρα. Εκεί θα είναι το πρώτο του κρας τεστ εκτός συνόρων, όπου θα πρέπει να αναζητήσει την κατάλληλη επιχειρηματολογία για να πείσει για την ορθότητα των θέσεών του, όπως τις εκφράζει εντός των τειχών.

Ήδη έχουν προαναγγελθεί πρωτοβουλίες και συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ με ευρωπαίους παράγοντες, όπως ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, ο Πιέρ Μοσχοβισί και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος , Βέμπερ και Ντολ.

3. Διεύρυνση και ειδικά επιμονή στην ανάγκη σύγκλισης προς το κέντρο. Το επανέλαβε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης (Αγορά): «Προς τα δεξιά δεν βλέπω κάποια άλλη διεύρυνση. [...] Η διεύρυνση θα γίνει προφανώς προς την πλευρά την άλλη και καλώς θα γίνει, υπό την έννοια ότι μας ενώνουν η ευρωπαϊκή και η μεταρρυθμιστική ατζέντα», σημείωσε δίνοντας το στίγμα του προέδρου του κόμματος. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στις επαφές που είχε με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά, με τους οποίους θα κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και ενώ στελέχη τόσο του Ποταμιού όσο και του ΠΑΣΟΚ έχουν μιλήσει θετικά για την εκλογή Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ.

Ο ίδιος πάντως δημοσίως αποφεύγει τους αποκλεισμούς και κάνει ανοίγματα προς πάσα κατεύθυνση (Πρώτο Θέμα): «Η Νέα Δημοκρατία που χτίζουμε εκφράζει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις εκλογές και το δημοψήφισμα. Καλύπτει το χώρο και του κέντρου, από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι την παραδοσιακή δεξιά», τονίζει.

4. Συνέδριο και κυβερνητικό πρόγραμμα. Το Συνέδριο του κόμματος προορίζεται για το τριήμερο 15-17 Απριλίου και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της «μεγάλης, προοδευτικής κεντροδεξιάς παράταξης και της αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης για τη διακυβέρνηση του τόπου». Εκεί θα επαναπροσδιοριστεί η ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος και θα συγκροτηθεί η νέα οργανωτική δομή.

Στις σχετικές συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει συμμετέχουν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο αναπληρωτής Γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Διευθυντής Νίκος Παπαθανάσης, ο γραμματέας οργανωτικού Βασίλης Σπανάκης και ο στενός συνεργάτης του προέδρου Θανάσης Νέζης. Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η εγκύκλιος του συνεδρίου ενώ έχουν ξεκινήσει και οι διαβουλεύσεις για το νέο καταστατικό.

Όσο για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα που επιμελείται ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, θα επικεντρώνεται στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα δείχνουν προς την έξοδο από την ύφεση και στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Στην μεταπήδηση, όπως λένε στη Συγγρού, από τη διανομή της φτώχειας στην παραγωγή πλούτου για «τη δημιουργία αποθέματος κοινωνικής αλληλεγγύης».

5. Οικονομικά προβλήματα του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε χρέη ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, τρία χρόνια απλήρωτα ενοίκια και επτά μήνες απλήρωτους τους εργαζομένους. Ήδη έχει βάλει στα ταμεία του κόμματος ορκωτούς λογιστές προκειμένου να κάνουν μια πλήρη καταγραφή των δεδομένων και αναζητά τρόπους μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Έτσι, το επόμενο διάστημα τα κεντρικά γραφεία θα μετακομίσουν σε άλλον, πιο οικονομικό χώρο, θα γίνουν απολύσεις προσωπικού (ήδη απομακρύνθηκαν πέντε εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής») και συρρικνώνονται παροχές προς τα στελέχη, όπως τα κινητά τηλέφωνα.

Επίσης, στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης να προορίζεται για την αποπληρωμή των τραπεζικών χρεών και το κόμμα να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του με χορηγίες ιδιωτών και με οικονομικές εξορμήσεις προς τα μέλη της παράταξης που θα ξεκινήσουν άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v