Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήμοι: Κρατικά ακίνητα, μετρό, έναντι συναίνεσης για το Ελληνικό

Σε εξέλιξη η συζήτηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων με τους δημάρχους του παραλιακού μετώπου για τα ανταλλάγματα ώστε να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Ζητούν κρατικά ακίνητα στην παραλιακή ζώνη.

Δήμοι: Κρατικά ακίνητα, μετρό, έναντι συναίνεσης για το Ελληνικό

Ανταλλάγματα σε γη και έργα ζητούν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου (Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας) από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να συναινέσουν στην αξιοποίηση του Ελληνικού.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από όσα υποστήριξε ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης στις αρχές της εβδομάδας, αλλά και από τις επαφές που πραγματοποιούνται μεταξύ του ταμείου και των δημοτικών αρχόντων.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δημάρχους αναμένεται να ενταθούν καθώς στο ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να «αναστήσουν» την υπόθεση του Ελληνικού και να κρατήσουν στο παιχνίδι το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί σειρά ζητημάτων, εκτός από την παραχώρηση ακινήτων, όπως το γνωστό ζήτημα με τη διάθεση χώρου για τη διαχείριση απορριμμάτων εντός του Ελληνικού, η αλλαγή στη χάραξη του τραμ, ακόμα και η ρύθμιση υποχρεώσεων των δήμων προς το κρατικό ταμείο.

Στις συζητήσεις εμπλέκονται τόσο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και ο συντονιστής για το έργο του Ελληνικού και εκ των συμβούλων του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, κ. Δημήτρης Τσιλιμίγκας.

Το ΤΑΙΠΕΔ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που απορρόφησε την περιουσία της «Παράκτιο Μέτωπο» που είχε ιδρυθεί επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, κατέχουν αξιόλογα ακίνητα στην παραλιακή ζώνη, ορισμένα από τα οποία ζητούν κάποιοι από τους δημάρχους.

Στο ταμείο δε φαίνεται να απορρίπτουν καταρχήν κάποια από τα συγκεκριμένα αιτήματα. Ούτως ή άλλως, οι συμφωνίες για τον ΟΛΠ (εξαιρέθηκε τμήμα της παραλιακής ζώνης στη Δραπετσώνα), τον ΟΛΘ και τη μαρίνα Αλίμου (ετοιμάζεται επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού χωρίς να μεταφερθεί το δημοτικό κολυμβητήριο που βρίσκεται εντός της ζώνης αξιοποίησης), δείχνουν πως είναι αρκετά ελαστικοί

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας είχε υποστηρίξει πως θα χρειαστεί παράταση, πέραν των δύο ετών που προβλέπει η πρώτη σύμβαση που υπεγράφη με τη Lamda Development (η προθεσμία λήγει στα τέλη του 2016), ώστε να ολοκληρωθούν τα παζάρια για το Ελληνικό.

Το δημόσιο πρέπει εντός της προθεσμίας να προχωρήσει τόσο στην έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων (χωροταξίας κ.λπ.) για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου, τη μετακόμιση νόμιμων και παράνομων ενοίκων του χώρου, αλλά και την παραχώρηση άδειας καζίνο μέσω διεθνούς διαγωνισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v