Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Σε διπλό κλοιό η κυβέρνηση

Σήμερα δοκιμάζεται (εκ νέου) η ελληνική πρόταση στους θεσμούς εν μέσω της γενικής απεργίας. Πιέζουν για περισσότερα και νέα μέτρα οι θεσμοί, βάζουν στο τραπέζι και τα επιδόματα. Με μικρό καλάθι στη διαπραγμάτευση ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ασφαλιστικό: Σε διπλό κλοιό η κυβέρνηση

Σε διπλό κλοιό αναμένεται να βρεθεί σήμερα η κυβέρνηση, καθώς την ώρα που εντός του κεντρικού ξενοδοχείου Χίλτον θα συναντάται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, έξω θα απεργούν... σχεδόν οι πάντες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, θα διαδηλώνουν οι περισσότεροι από αυτούς.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και όλες οι ομοσπονδίες από το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων συμμετέχουν στη γενική απεργία, απορρίπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Και οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα.

Αντίστοιχα, οι δανειστές φαίνεται πως απορρίπτουν ή έστω εκφράζουν «έντονες αντιρρήσεις» για την κεντρική φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδίου, καθώς δεν δέχονται την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, που θα επιμεριστεί σε εργοδότες και εργαζόμενους. Παράλληλα, ζητούν αλλαγές και στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης, ενώ πιέζουν για μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Στην πράξη ανοίγουν τη συζήτηση για νέα μέτρα, ακόμη και μείωση συντάξεων, καθώς αμφισβητούν μια βασική κυβερνητική επιλογή, από την οποία το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι μπαίνει και το θέμα της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων, με αιχμή την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στόχος είναι να βρεθούν 900 εκατ. ευρώ προκειμένου το ΕΕΕ να εφαρμοστεί καθολικά, εντός του 2017. Το 2016, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την επέκταση της εφαρμογής του καθώς έχει στη διάθεσή του την αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ έχει έτοιμο και το σχετικό σχέδιο νόμου.

Ποιοι απεργούν

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα συγκεντρωθούν στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ κάνει τη δική του συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.

Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι), οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μητροπόλεως, μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00. Συμμετέχουν, επίσης όλοι οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια Νοσοκομεία, οι προνομιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Να σημειωθεί πως οι δικηγόροι συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι την άλλη Δευτέρα (08.02.2016), ενώ οι συμβολαιογράφοι απέχουν έως την Παρασκευή (05.02.2016). Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι φορτηγατζήδες, με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών να ξεκινά απεργία διαρκείας.

Στην απεργία συμμετέχουν η ΠΟΕ ΟΤΑ και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ η ΠΝΟ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία και τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου. Κλειστά θα είναι την Πέμπτη και τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Απεργούν και οι οδηγοί ταξί, καθώς και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τρόλεϊ, τρένα, Προαστιακός δεν θα κινηθούν καθόλου. Τα λεωφορεία θα κινηθούν μόνο από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ ΗΣΑΠ και Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00. Το ίδιο και το Μετρό. Από τον σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο δεν θα κινούνται οι συρμοί λόγω της απεργίας στον προαστιακό. Λόγω στάσης εργασίας της ΥΠΑ θα ακυρωθούν 16 πτήσεις της Olympic Air.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v