Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέριο: Αιτήσεις για δεσμεύσεις «φορτίου» από τρεις βιομηχανίες

Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΒΑΛ και Λάρκο κατέθεσαν αιτήσεις για δέσμευση δυναμικότητας στους αγωγούς. Πόση η αναμενόμενη κατανάλωση για κάθε βιομηχανία. Οι χρεώσεις από τη ΔΕΣΦΑ

Αέριο: Αιτήσεις για δεσμεύσεις «φορτίου» από τρεις βιομηχανίες

Αιτήσεις δέσμευσης χωρητικότητας στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου για συνολικά 5,2 εκατ. μεγαβατώρες ή περίπου 450 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως, κατέθεσαν στο ΔΕΣΦΑ τρεις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις (το ΕΛΠΕ για δυο διυλιστήρια).

Συγκεκριμένα, αιτήσεις δέσμευσης μελλοντικής δυναμικότητας κατέθεσαν οι:

* ΕΛΒΑΛ για το εργοστάσιο της στα Οινόφυτα Βοιωτίας, για διάφορες θερμικές χρήσεις. Η παραλαβή αερίου στο εργοστάσιο θα γίνει με επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με νέο αγωγό από τον μετρητικό σταθμό «Οινόφυτα», ενώ η εκτιμώμενη ετήσια ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραλαμβάνεται θα είναι αρχικά 450.000 μεγαβατώρες με πρόβλεψη να αυξηθεί σταδιακά ως τις 800.000 μεγαβατώρες (περίπου 40-70 εκατ. κ.μ. το χρόνο).

* ΕΛΠΕ για το διυλιστήριο στον Ασπρόπυργο Αττικής για διάφορες χρήσεις. Η παραλαβή αερίου στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ θα γίνει είτε με τη χρήση του υφιστάμενου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος διέρχεται μέσα από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου είτε με την κατασκευή νέου ανάλογα με την μελέτη του ΔΕΣΦΑ. Η ετήσια ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραλαμβάνεται από την Εγκατάσταση Απόληψης εκτιμάται ότι θα είναι 1.204.500 μεγαβατώρες (περ. 103 εκατ. κ.μ. το χρόνο).

* ΕΛΠΕ για το διυλιστήριο Ελευσίνας για διάφορες χρήσεις. Η παραλαβή αερίου στο διυλιστήριο θα γίνει με επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με νέο αγωγό από το βαλβιδοστάσιο «Μάνδρα» και τη δημιουργία νέου σημείου εξόδου «Ελευσίνα». Η ετήσια ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραλαμβάνεται, θα θα υπερβαίνει τις 2.000.000 μεγαβατώρες (πάνω από 170 εκ. κ.μ. το χρόνο).

* ΛΑΡΚΟ για την παραλαβή φυσικού αερίου στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Βοιωτίας για διάφορες θερμικές χρήσεις. Η παραλαβή αερίου θα γίνει με επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με νέο αγωγό από το βαλβιδοστάσιο «Βάγια» και τη δημιουργία νέου σημείου εξόδου «Λάρυμνα». Η ετήσια ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραλαμβάνεται θα υπερβαίνει τις 1.200.000 μεγαβατώρες (περ. 103 εκατ. κ.μ. το χρόνο).

Όλοι οι παραπάνω βιομηχανικοί καταναλωτές έχουν εξασφαλίσει προηγουμένως άδεια χρήσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ενώ επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δικές του εισαγωγές καυσίμου. Όσο για τα απαιτούμενα έργα διασυνδέσεων, τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη ενταχθεί σε σχετικά προγράμματα του ΔΕΣΦΑ.

Για την κατάθεση της αίτησης οι βιομηχανίες επιβαρύνονται με ένα ευρώ ανά μεγαβατώρα και έτος με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ. Τέλος σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή αφορά τους βιομηχανικούς χρήστες φυσικού αερίου και όχι τους ηλεκτροπαραγωγούς και προβλέπεται στον Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v