Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνική βουτιά στις επισκέψεις Γερμανών στα ελληνικά νησιά

Μεγάλη πτώση τον Νοέμβριο αλλά μικρή αύξηση στο 11μηνο στη αεροπορική κίνηση από Γερμανία προς Ελλάδα. Σε πτώση βασικοί παραθεριστικοί προορισμοί της Ισπανίας. Βουτιά στις μετακινήσεις από Γερμανία προς Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ξαφνική βουτιά στις επισκέψεις Γερμανών στα ελληνικά νησιά

Μείωση 24,8% κατέγραψε τον Νοέμβριο ο αριθμός των επιβατών που κατευθύνθηκαν στα ελληνικά νησιά αναχωρώντας από αεροδρόμια της Γερμανίας.

Τα στοιχεία επιβατικής κίνησης των αεροδρομίων της Γερμανίας που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr ενσωματώνουν σε ένα βαθμό την αρχική αντίδραση των Γερμανών και άλλων ταξιδιωτών που αναχώρησαν με αεροπλάνο από τη Γερμανία κατά τον μήνα που σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιβάτες που ταξίδεψαν τον Νοέμβριο από γερμανικά αεροδρόμια προς προορισμούς της Γαλλίας μειώθηκαν 8,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 1,3% ο συνολικός αριθμός των ταξιδιωτών που πέταξαν από τη Γερμανία στη Γαλλία την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας (Destatis), οι επιβάτες που αναχώρησαν τον Νοέμβριο από γερμανικά αεροδρόμια κατέγραψαν μείωση 1,5%. Αποτέλεσμα που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι σημείωσε πτώση 6,3% ο αριθμός των επιβατών που μετακινήθηκαν με αεροπλάνο εντός Γερμανίας.

Σταθερός, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2014, παρέμεινε ο αριθμός όσων ταξίδεψαν με αεροπλάνο προς κάποιον διεθνή προορισμό (+0,3).

Στο εντεκάμηνο, αντίθετα, οι επιβάτες που ταξίδεψαν με αεροπλάνο από τη Γερμανία ήταν 3,7% περισσότεροι από το 2014. Στο ίδιο διάστημα, οι επιβάτες εξωτερικού αυξήθηκαν 4,4% ενώ μικρή άνοδο 1,3% κατέγραψε η αεροπορική κίνηση εντός Γερμανίας.

Παρά τη μείωση της κίνησης προς τα ελληνικά νησιά τον Νοέμβριο, στο σύνολο του εντεκάμηνου οι επιβάτες σημείωσαν αύξηση 6,5%, η οποία αντιστοιχεί σε 90.000 περισσότερους επιβάτες. Ταυτόχρονα, οι επιβάτες που ταξίδεψαν προς ελληνικούς προορισμούς στο εντεκάμηνο κατέγραψαν άνοδο 3,3%, φθάνοντας τα 2.548.000 ταξιδιώτες.

Η Πορτογαλία εξακολουθεί να αναπτύσσεται ως ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους ταξιδιώτες από Γερμανία καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου κατέγραψε αύξηση επιβατικής κίνησης 14,9%. Σημειώνεται πως, ήδη, στο εντεκάμηνο ο συνολικός αριθμός επιβατών που ταξίδεψαν με αεροπλάνο από τη Γερμανία στην Πορτογαλία έφθασε το 1.77 εκατ. ή 220.000 περισσότερους από το 2014.

Η, εκ των βασικών ανταγωνιστών της Ελλάδας, Ισπανία κατέγραψε αύξηση επιβατών 2,2% από τη Γερμανία στο εντεκάμηνο του 2015. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι δύο κύριοι παραθεριστικοί της προορισμοί Βαλεαρίδες και Κανάρια νησιά είδαν τους ταξιδιώτες από Γερμανία να μειώνονται 2% και 1,3% αντίστοιχα.

Η Κύπρος επιβεβαίωσε την επάνοδό της στη γερμανική αγορά καθώς υποδέχθηκε 12,8% περισσότερους επιβάτες σε σύγκριση με το εντεκάμηνο του 2014.

Ενδιαφέρον για τους σχεδιασμούς των Ελλήνων ξενοδόχων παρουσιάζει το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν αποθαρρύνθηκαν από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, κατά τους έντεκα μήνες του 2015, οι ταξιδιώτες που κατευθύνθηκαν προς την Αίγυπτο κατέγραψαν άνοδο 25,6% και προς το Μαρόκο 16,1%.

Αντίθετα, μείωση 36,3% εμφάνισε η αεροπορική κίνηση από τη Γερμανία προς την Τυνησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v