Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Νέα πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εθνική σύνταξη, ποσοστά αναπλήρωσης και επικουρικές, τα μεγάλα μέτωπα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων. Ποια είναι η νέα πρόταση σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Ασφαλιστικό: Νέα πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Την έναρξη ενός... πρόωρου Γολγοθά για την κυβέρνηση σηματοδοτεί η αποχώρηση των επικεφαλής των θεσμών, καθώς οι δύο πλευρές άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς σε όλα τα μεγάλα θέματα της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Οι πολύωρες συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών ήταν κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων περισσότερο αναγνωριστικές, με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα "μικρά" και όχι ακανθώδη θέματα, προκειμένου η μεγάλη μάχη να διεξαχθεί κατά τον δεύτερο γύρο, μετά από τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Οι δανειστές δεν έκρυψαν τις ενστάσεις τους για την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, θέτοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς θέμα μείωσης επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα θέλουν ακόμη μικρότερες κύριες συντάξεις, μέσω χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης, θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη και απονομή της μετά από 20ετή ασφάλιση (και όχι 15ετή, όπως θέλει η ελληνική πλευρά).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα θέματα που μένουν ανοιχτά είναι:

1. Η τύχη των επικουρικών συντάξεων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Ακόμη όμως κι αν παρά τις ενστάσεις, η πρόταση προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν να ξέρουν το ύψος της "τρύπας" που θα δημιουργηθεί, όταν το ύψος των εισφορών επανέλθει στο σημερινό τους επίπεδο. Να σημειωθεί ότι η ελληνική πρόταση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων, θα ισχύσει το πολύ για τρία χρόνια. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν η αύξηση απορριφθεί στο σύνολό της ή μερικώς. Στο τραπέζι μπαίνει το σενάριο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ.

2. Η τύχη της εθνικής σύνταξης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές εμφανίζονται περισσότερο ελαστικοί στο θέμα του ύψους της εθνικής σύνταξης (εάν θα παραμείνει στα 384 ευρώ όπως προτείνει η κυβέρνηση, ή θα περικοπεί όπως ζητούν οι δανειστές, προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη) και πιο σκληροί στην 20ετία (να δίνεται ολόκληρη εφόσον συμπληρωθούν 20 έτη ασφάλισης και όχι 15 όπως προτείνει η κυβέρνηση).

3. Η τύχη της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Κυρίως πιέζουν για μείωση των συντελεστών στα λίγα έτη ασφάλισης, αφού όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) «ευνοούνται», ανατρέποντας την ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών.

Και νέα πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε κατά τη χθεσινή συνάντηση η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους δανειστές ότι διεξάγεται παράλληλα διάλογος με την κοινωνία και ότι ενδέχεται στο αρχικό σχέδιο που τους έχει κατατεθεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές, χωρίς οι δανειστές να τοποθετηθούν ανοικτά για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει και νέα, βελτιωμένη πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, για ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών που θα ξεκινά το 2017, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με αυτή, η έκπτωση στις αυξήσεις εισφορών, αν το νέο ποσό (που θα υπολογίζεται στο 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος) υπερβαίνει το παλαιό, θα ξεκινάει από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Εν συνεχεία θα μειώνεται κατά 1% για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ, ώστε να καταλήγει σε έκπτωση 5% για εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ.

Επαγγελματίες: Δεν έχει νόημα ο διάλογος

Κοινή επιστολή απέστειλε σήμερα το Συντονιστικό των Επιστημονικών Φορέων και των Ελεύθερων Επαγγελματιών της χώρας στον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Ν. Φράγκο, σε απάντηση της πρόσκλησής του για συνάντηση σήμερα και συνέχιση του διαλόγου.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, το Υπουργείο απευθύνει πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία συνοδεύεται απλώς από ένα πίνακα εκπτώσεων στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης. 

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι φορείς:

«Σε απάντηση της από 1-2-2016 πρόσκλησής σας για συνέχιση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία συνοδεύεται από έναν πίνακα εκπτώσεων στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών μας εισφορών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης, χωρίς καμία όμως περαιτέρω διευκρίνιση για τον χρόνο ισχύος τους αλλά και για τη βάση υπολογισμού τους, σας ενημερώνουμε ότι η διατυπωθείσα επανειλημμένα στις διμερείς μέχρι σήμερα συναντήσεις πάγια θέση μας για παροχή συγκεκριμένων στοιχείων (αναλογιστικές μελέτες ή ποσοτικοποιημένα στοιχεία, με αριθμό επιστημόνων ανά εισοδηματική κατηγορία άλλων μέτρων ή άλλες μετρήσεις καθώς και τους προς επίτευξη ποσοτικοποιημένους στόχους, που οδηγούν στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.), δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά σας.

Συνεπώς η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα.

Εμείς από την αρχή καλοπροαίρετα προσήλθαμε στον διάλογο, μολονότι εσείς δεν μας είχατε καλέσει σε τέτοιο πριν τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου. Με την πεισματική άρνησή σας για τη χορήγηση δεδομένων και στοιχείων, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε με αυτούς τους όρους να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο διάλογο.

Θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαβούλευσης μόλις μας δοθούν τα παραπάνω στοιχεία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v