Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επερώτηση Μπακογιάννη για τα αυθαίρετα

Τις καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική έκδοση πολεοδομικών αδειών και την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων υπογραμμίζει με επερώτησή της η Ντ. Μπακογιάννη.

Επερώτηση Μπακογιάννη για τα αυθαίρετα

Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη και Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για τις καθυστερήσεις στη λειτουργία του ολοκληρωμένου Συστήματος Καταγραφής Αυθαίρετης Δόμησης, Ηλεκτρονικής Έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών και Δημιουργίας Ψηφιακής Ταυτότητας Κτηρίων, κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην ερώτησή της, η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει τα εξής: 

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανέλαβε για λογαριασμό της πολιτείας να τροποποιήσει την διαδικασία υποβολής και εγκρίσεων δεδομένων του δομικού πλούτου της χώρας, στο πλαίσιο του έργου "Ψηφιακή Ταυτότητα Κτηρίου". Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα υπερσύγχρονο ενιαίο σύστημα εξοπλισμού και λογισμικού, το οποίο χωρίζεται σε τρία υποσυστήματα: υποσύστημα υποβολής και τεκμηρίωσης των δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών, υποσύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης των πολεοδομικών αδειών και υποσύστημα ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων.

Από τα ανωτέρω, λειτουργικό είναι μόνο το υποσύστημα υποβολής και τεκμηρίωσης των δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών. Από την έναρξη της λειτουργίας του το 2011, έχουν καταχωρηθεί περίπου 900.000 δηλώσεις, έχουν εκδοθεί 1.000.000 βεβαιώσεις και έχουν εισπραχθεί από το Δημόσιο 1,55 δισ. ευρώ.

Το υποσύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης πολεοδομικών αδειών είναι έτοιμο, όμως παραμένει ακόμα ανενεργό λόγω της καθυστέρησης έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Η λειτουργία του θα οδηγήσει στη σύσταση ισόβιου ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ακίνητο, θα καταπολεμήσει ουσιαστικά την αυθαίρετη δόμηση, θα μειώσει σημαντικά τη γραφειοκρατία, θα πατάξει τη διαφθορά και θα επιτρέψει στις πολεοδομίες να αξιοποιήσουν ορθώς το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Τα ίδια ισχύουν και για το ανενεργό υποσύστημα ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων, το οποίο προβλέπεται στο Ν. 3843/2010, έχει σχεδιαστεί από το ΤΕΕ εδώ και 9 μήνες, αλλά δεν λειτουργεί καθώς εκκρεμεί η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Τα οφέλη για το Δημόσιο και τους πολίτες θα είναι εξίσου πολλά: πάταξη της ανεξέλεγκτης δόμησης, παρακολούθηση της «ζωής» των κτηρίων με στόχο την ασφάλεια και τη διατήρηση της οικονομικής αξίας των ακινήτων, ταχύτατη εύρεση και αξιοποίηση στοιχείων των ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρισης εγγράφων.

Οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην πλήρη λειτουργία του ενιαίου συστήματος έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του υψηλού διοικητικού κόστους στις αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών που παραμένουν όμηροι της γραφειοκρατίας. Η άμεση λειτουργία των ανωτέρω υποσυστημάτων θα προσφέρει στο Δημόσιο τη δυνατότητα να αποκτήσει πλήρη εικόνα της κατανομής των ακινήτων ανά την επικράτεια, γεγονός που θα επιτρέψει στην Πολιτεία να σχεδιάσει ολοκληρωμένη οικιστική πολιτική εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πότε θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική τους Απόφαση, προκειμένου να λειτουργήσει το υποσύστημα της ηλεκτρονικής έκδοσης πολεοδομικών αδειών;

Πότε θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του υποσυστήματος ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων;

Έχει υπολογιστεί το διαφυγόν διοικητικό και οικονομικό όφελος αυτής της αδικαιολόγητης καθυστέρησης;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v