Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα της Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα

Κόκκινα δάνεια, μακροοικονομικό περιβάλλον, ρευστότητα και αξιολόγηση διοικήσεων τα καυτά θέματα. Οι συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της ΤτΕ, τις διοικήσεις των τραπεζών και την ηγεσία του ΤΧΣ.

Η ατζέντα της Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα

Για μια εφ' όλης της ύλης επισκόπηση της πορείας υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης αλλά και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος φθάνει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί.

Η σιδηρά κυρία του SSM θα συναντηθεί αρχικά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και εν συνεχεία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, ενώ θα δει σε ένα ραντεβού και τις διοικήσεις των τραπεζών. Για αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πρόκειται για επίσκεψη ενημέρωσης ανάλογη με αυτή που προηγήθηκε στην Κύπρο. Η επικεφαλής του SSM θα επισκεφθεί όλες τις χώρες των οποίων οι τράπεζες δεν υποβάλλονται φέτος στη βάσανο του πανευρωπαϊκού stress test ή ασκήσεων που διενεργούνται από τις τοπικές κεντρικές τράπεζες (βλ. Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.).

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Ευκ. Τσακαλώτο αναμένεται να βρεθούν αφενός τα υπολειπόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και αφετέρου, το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Η κα Νουί θα ενημερωθεί για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης αναφορικά με την τροποποίηση του νόμου που επιτρέπει την ανάθεση διαχείρισης ή την πώληση δανείων σε τρίτους, ώστε να συμπεριλάβει και τα στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, όπως και αυτά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και στο πλάνο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης που θεωρείται κομβικό γεγονός για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη εντός του β' εξαμήνου του έτους.

Το θέμα των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η δημιουργία αποτελεσματικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να αποτελέσει και αντικείμενο της συζήτησης με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.

Παρότι οι θεσμοί αναγνωρίζουν το καλύτερο επίπεδο προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς στα προαπαιτούμενα που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η συνολική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες.

Η επικεφαλής του SSM θα δει τις διοικήσεις των τραπεζών σε μια συνάντηση κατά την οποία θα ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης και θα ακούσει τις απόψεις των τραπεζιτών για θέματα όπως οι βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο αξιολόγησης των διοικήσεων.

Το ραντεβού με τις διοικήσεις των τραπεζών

Οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να επισημάνουν την ταχύτερη υλοποίηση δεσμεύσεων στο σκέλος της απομόχλευσης (π.χ. συμφωνίες πώλησης των Finansbank, Eurolife, NBGI, δρομολόγηση πώλησης των Hilton, Αστήρ Παλάς κ.ά.), την ολοκλήρωση των νέων εσωτερικών δομών για τη διαχείριση των NPLs καθώς και την προεργασία που έχει γίνει για την ανάθεση διαχείρισης σε τρίτους (Aktua Hellas, συζητήσεις με KKR).

Στον αντίποδα, μικρά βήματα έχουν γίνει στο θέμα της ενίσχυσης των πηγών ρευστότητας και της σταδιακής απεξάρτησης από τον ELA λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μια πρώτη συζήτηση θα έχει η επικεφαλής του SSM και για τους επιχειρησιακούς στόχους που θα θέσουν οι τράπεζες αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Η διαδικασία συζητήσεων μεταξύ τραπεζών και εποπτικής αρχής μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου.

Με δεδομένο, όμως, ότι τις καθοριστικές αποφάσεις θα τις πάρει ο SSM, οι τραπεζίτες περιμένουν να ακούσουν με ενδιαφέρον αν η Ντανιέλ Νουί θα προσδιορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v