Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Ξενόφος: Κρυμμένη υπεραξία στα κόκκινα δάνεια

Γιατί εμφανίζεται αισιόδοξος ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ. Το σύνολο προβλέψεων και εξασφαλίσεων για τα προβληματικά δάνεια. Κρίσιμη για τους επενδυτές η εταιρική διακυβέρνηση. Ξεκινά η αξιολόγηση. Νωρίτερα οι αλλαγές από τράπεζες.

Α. Ξενόφος: Κρυμμένη υπεραξία στα κόκκινα δάνεια

Την εκτίμηση ότι υπάρχει κρυμμένη υπεραξία στα κόκκινα δάνεια, εφόσον υπάρξει σωστή διαχείριση, διατυπώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αρης Ξενόφος, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία για τους επενδυτές ενός αξιόπιστου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο CEO της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σημειώνοντας πως προβλέψεις (55 με 60 δισ.) και εξασφαλίσεις καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ονομαστικής αξίας των προβληματικών δανείων, ύψους περίπου 101 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες που τράβηξαν την προσοχή των επενδυτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

«Υπάρχει σαφώς μια κρυμμένη υπεραξία που αν κανείς τη διαχειριστεί σωστά, μπορεί να έχει θετική έκβαση για τους οφειλέτες και ταυτόχρονα να αντιστρέψει την εικόνα στους ισολογισμούς των τραπεζών», σημειώνει.

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνει ότι επίσης βασικό πυλώνα αποτελεί η εταιρική διακυβέρνηση. «Οι επενδυτές θέλουν να νιώθουν ασφαλείς ότι υπάρχει αξιόπιστο πλαίσιο το οποία αξιολογεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις συνολικές δομές των τραπεζών», τονίζει και προαναγγέλλει ότι η αξιολόγηση ξεκινά άμεσα από το ίδιο το ΤΧΣ.

Εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Προεπιλογής που ήδη έχει συσταθεί η αξιολόγηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου και θα ακολουθήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Ιούνιο η αξιολόγηση των μελών στα διοικητικά συμβούλια και στις επιτροπές των τραπεζών.

Η αξιολόγηση θα αφορά πρόσωπα και δομές εξηγεί, σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν ζητήματα όπως αν υπάρχει επαρκής συνεργασία Δ.Σ. και επιτροπών, αν η σύνθεσή τους οδηγεί σε ικανοποιητική αποτελεσματικότητα, αν υπάρχει η απαραίτητη επάρκεια σε θέματα ρίσκου και κόκκινων δανείων, αν είναι επαρκείς οι διαδικασίες ροής πληροφοριών κ.ά.

Προληπτικές αλλαγές σε Δ.Σ. και επιτροπές

Παραδέχεται ότι τα κριτήρια που θέτει ο πρόσφατος νόμος 4340 είναι ενδεχομένως ιδιαίτερα απαιτητικά, διατυπώνοντας την εκτίμηση «ότι αν υπάρχει ανάγκη κάποιων προσαρμογών, αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης».

Διατυπώνει δε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν προληπτικές αλλαγές στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών καθώς οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τη δική τους εσωτερική αξιολόγηση.

Οσον αφορά στη διαδικασία αλλαγών υπενθυμίζει ότι το ΤΧΣ αποστέλλει το πόρισμα της αξιολόγησης στο ΔΣ των τραπεζών που έχει την ευθύνη να προβεί, αν το κρίνει απαραίτητο, σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις με την τελική ευθύνη να εναπόκειται στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Συνδιαχείριση για δάνεια λιανικής, πωλήσεις σε επιχειρηματικά

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ εκτιμά ότι στα δάνεια λιανικής οι τράπεζες θα προτιμήσουν καταρχήν την ανάθεση διαχείρισης έναντι της πώλησης, αξιοποιώντας την εμπειρία τρίτων.

Η επιλογή της πώλησης ή της αξιοποίησης της αγοράς κεφαλαίου θα αφορά κυρίως σε δάνεια μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να εφαρμοστούν συγκεκριμένα εργαλεία (π.χ. debt equity swap).

Υπενθυμίζει, δε, ότι σύντομα θα ανατεθεί από το ΤΧΣ σε ξένο οίκο η μελέτη για τον καλύτερο συντονισμό δράσης των τραπεζών στα μεγάλα εταιρικά δάνεια, η οποία θα αποτυπώνει τις υφιστάμενες δυσκολίες και θα προτείνει λύσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν μια ολιστική αντιμετώπιση τόσο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες (τράπεζες, εργαζόμενοι, προμηθευτές), όσο και προς το Δημόσιο (Εφορία, ταμεία).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v