Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σκληροί των μπλόκων θέλουν... οικουμενική

Αρνήθηκαν και τη συζήτηση στη διακομματική επιτροπή της Βουλής, ζητώντας άλλη διακομματική "σε ανώτατο επίπεδο". Κάθοδος των τρακτέρ στο Σύνταγμα, κλείσιμο εθνικών οδών, αιτήματα για γενναία αφορολόγητα.

Οι σκληροί των μπλόκων θέλουν... οικουμενική

«Οι αγρότες δεν ζητούν πολλά, τα θέλουν όλα -εκτός από διάλογο με την κυβέρνηση», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας, με την επισήμανση ότι «τα μπλόκα» έριξαν τις μάσκες και προωθούν... την οικουμενική κυβέρνηση στην πράξη.

Κι αυτό διότι οι σκληροί των αγροτών «που δεν ενεργούν μόνοι τους» αρνούνται τώρα και τη συμμετοχή τους στη συζήτηση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ζητώντας να συγκληθεί... άλλη διακομματική επιτροπή στην οποία «τα κόμματα να εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο». Δηλαδή, σε επίπεδο αρχηγών.

Ως γνωστόν, οι ίδιοι αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, ενώ προχθές απέρριψαν και την πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για συμμετοχή τους σε ειδική συνεδρίαση (ή συνεδριάσεις) της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από βουλευτές όλων των κομμάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, πρόκειται για «πολιτικό χειρισμό» που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση και γι' αυτό οι εκπρόσωπο 68 μπλόκων αποφάσισαν την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα την Παρασκευή, για να «στρατοπεδεύσουν» επί διήμερο στο Σύνταγμα.

«Προσφέροντας το άφθονο θέαμα που επιζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί των οποίων οι ιδιοκτήκτες 'παίζουν τα ρέστα τους' αυτές τις ημέρες, για να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στις τηλεοπτικές άδειες», καταλήγει.

Και οργισμένοι «κάτοικοι»

Σ' αυτή την προσπάθεια εντάσσουν και τις διαμαρτυρίες κατοίκων στην Κω και στον Πειραιά για το hot spot και το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων, αντίστοιχα.

Οπως σημειώνουν, στα επεισόδια (και για το αγροτικό ασφαλιστικό και για το προσφυγικό) πρωτοστατούν ακροδεξιοί, ενώ η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλει στα λόγια «τις ακρότητες» αλλά στην πράξη αφήνει τα στελέχη της να τις ασκούν.

Ως παράδειγμα αναφέρουν το κλείσιμο των εθνικών οδών, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση στηλίτευσε ως προοπτική, «αλλά τώρα που γίνεται σιωπά».

Αφορολόγητο... γενικώς

Τα «κλαδικά» αιτήματα των αγροτών, καταλήγουν, είναι ενδεικτικά των προθέσεών τους και της στήριξης που απολαμβάνουν από αντιπολίτευση και μέσα ενημέρωσης:

- Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ' άτομο. Οπως έχει ήδη επισημανθεί, το εν λόγω αίτημα το υιοθέτησε και το μπλόκο της Νίκαιας (ΚΚΕ), που αρχικά ζητούσε αφορολόγητο στις 30.000 ευρώ, προκειμένου να μη διασπαστεί το κίνημα... (Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ).

- Απόσυρση του ασφαλιστικού και κατάργηση όλων των φορολογικών μέτρων-τεκμηρίων διαβίωσης που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα.

- Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

- Ρύθμιση των κόκκινων δανείων με απαγόρευση κατάσχεσης σπιτιών.

- Απόσυρση της φορολογίας σε κρασί και τσίπουρο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v