Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέσσας: Η κυβέρνηση να καλύψει ταχύτατα τις δεσμεύσεις

Στασιμότητα σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις καταγράφει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας στη Handelsblatt. Βλέπει πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις. Προειδοποιεί για αρνητικές συνέπειες από νέα αύξηση της φορολογίας.

Φέσσας: Η κυβέρνηση να καλύψει ταχύτατα τις δεσμεύσεις

Σημαντικό μέρος των απαιτήσεων του Μνημονίου παραμένει εκκρεμές, τονίζει ο επικεφαλής του ΣΕΒ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αν και παραδέχεται ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές. Σημειώνει δε ότι θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για την οικονομία η περαιτέρω αύξηση των φόρων.

Ερ.: Στην τελευταία του έκθεση ο ΣΕΒ επισημαίνει σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ποιες καθυστερήσεις θεωρείτε ανησυχητικές;

Θ.Φ.: Σχεδόν το 64% των δεσμεύσεων του Μνημονίου, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016, εκκρεμεί. Ουσιαστική πρόοδος σημειώθηκε στον τραπεζικό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ δράσεις που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τον δημόσιο τομέα παραμένουν στάσιμες. Πρέπει πάντως να ληφθεί υπόψη ότι το νέο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα εμπροσθοβαρές, συμπεριλαμβάνει πολύπλοκες μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή του καθυστέρησε λόγω και των εθνικών εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της με ταχύτητα και υπευθυνότητα.

Είσαστε ευχαριστημένος με τα βήματα που γίνονται για τις ιδιωτικοποιήσεις;

Έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στον τομέα αυτόν, αν ληφθεί υπόψη η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, του λιμανιού του Πειραιά και ενός μοναδικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος στα νότια προάστια της Αττικής (Αστέρας Βουλιαγμένης). Οι δράσεις αυτές δείχνουν κινητικότητα, απαιτείται όμως πιο αποφασιστική ηγεσία, από τώρα και στο εξής.

Πρόσφατα ήρθατε σε επαφή με σημαντικούς ξένους επενδυτές. Ποιο μήνυμα πήρατε από αυτούς;

Υπάρχει, καταρχήν, ένα βασικό μήνυμα από όλους τους ξένους επενδυτές προς την ελληνική κυβέρνηση: άμεση άρση της αβεβαιότητας και οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης. Για τον σκοπό αυτό, η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου είναι ένα απαραίτητο βήμα. Δεύτερον, οι ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς και ευπρόσδεκτες. Τρίτον, οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν με κάθε τρόπο να ενθαρρύνουν την επιστροφή της χώρας μας στην ομαλότητα και τη σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της κοινής ευθύνης τους για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Και τι πρέπει να γίνει για την ενθάρρυνση των εγχώριων επενδύσεων;

Η Ελλάδα έχει εισέλθει στο 8ο έτος ύφεσης. Η αποεπένδυση που έχει συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι τεράστια και θα απαιτήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ, περίπου 100 δισ. ευρώ επενδύσεις για τα επόμενα 7 χρόνια σε δυναμικούς, παραγωγικούς τομείς, με εξαγωγική δραστηριότητα, ανταγωνιστικούς σε διεθνές επίπεδο, που δημιουργούν «καλές» θέσεις εργασίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει «μαγική συνταγή» για το ελληνικό πρόβλημα. Χρειάζεται συνέπεια και καθοριστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα προωθήσουν ένα σύγχρονο κανονιστικό περιβάλλον με λιγότερη γραφειοκρατία, πρόσβαση στη χρηματοδότηση και λειτουργική δημόσια διοίκηση.

Ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία και την Κύπρο. Το γεγονός αυτό αποτελεί ανησυχητική τάση κατά την άποψή σας και τι μπορεί να γίνει για να αντιστραφεί;

Παρά την οδυνηρή εμπειρία των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, της φυγής καταθέσεων και της γενικευμένης αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία στο σύνολό της κατάφερε να επιβιώσει. Ωστόσο, εάν η φορολόγηση και το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως οι τρέχουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες υποδηλώνουν, θα υπάρξει σίγουρα μια ισχυρή οπισθοδρόμηση τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να κρατήσει το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της και τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v