Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητράκος (ΤτΕ): Εχει κάνει σημαντικά βήματα ο ασφαλιστικός κλάδος

Οι περισσότερες εταιρίες προχώρησαν σε ενέργειες που είναι σε αρμονία με το νέο πλαίσιο της Solvency II, τόνισε ο υποδιοικητής της ΤτΕ. Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ δημιουργεί νέες προκλήσεις, σημείωσε.

Μητράκος (ΤτΕ): Εχει κάνει σημαντικά βήματα ο ασφαλιστικός κλάδος

Τους τέσσερις πυλώνες του θεσμικού πλαισίου του Solvency II περιέγραψε ο Θ. Μητράκος μιλώντας σε συνάντηση με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. 

Όπως είπε ο αρμόδιος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για την Εποπτεία των Ασφαλιστικών Εταιρειών τα μέτρα του νέου θεσμικού πλαισίου εντάσσονται σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά την ποσοτική συμμόρφωση των αποθεματικών και εποπτικών κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιριών με βάση τα διεθνή πρότυπα και τη διαχείριση κινδύνων, με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και ιδίως των επενδύσεων να έχουν καθοριστικό ρόλο στην μέτρηση της κεφαλαιακής επάρκειας. Ο δεύτερος αφορά κυρίως την εσωτερική αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων (τμήματα εσωτερικών ελέγχων και διαχείρισης κινδύνων) και ο τρίτος τη διαφάνεια της ασφαλιστικής αγοράς πχ με τακτικές αναρτήσεις των βασικών τους στοιχείων στο διαδίκτυο, κ.ά.

«Η ελληνική ασφαλιστική αγορά σήμερα, εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων και της ύφεσης που αντιμετωπίζει ολόκληρη η οικονομία τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει αρκετά βήματα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της προσαρμογής της στις νέες απαιτήσεις του μακροοικονομικού και εποπτικού περιβάλλοντος», σημείωσε.

Όπως προσέθεσε, «από την πλευρά του επόπτη είμαι ικανοποιημένος που, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι περισσότερες εταιρίες προχώρησαν σε ενέργειες που είναι σε αρμονία με το νέο εποπτικό πλαίσιο. Ενδεικτικά αναφέρω την αναμόρφωση του συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης, την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, τη σταδιακή εγκατάλειψη της λογικής της συνεχούς επέκτασης των εργασιών με οποιοδήποτε κόστος, τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Είναι θετικό ότι παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον η επάρκεια κεφαλαίων της αγοράς, ως σύνολο, διατηρείται σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο των ελαχίστων. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν με περισσότερη πληροφόρηση και διαφάνεια ώστε ο ασφαλισμένος να τεθεί ουσιαστικά στο επίκεντρο των εργασιών σας».

Σύμφωνα με τον Θ. Μητράκο, «το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ δημιουργεί νέες προκλήσεις για την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ενώ η επιβολή των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων επηρεάζει την παραγωγή και δημιουργεί πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της επενδυτικής πολιτικής». Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι «η αντιμετώπιση των προηγούμενων προκλήσεων γίνεται πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v