Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξιωματούχος ΕΕ: Οι θεσμοί δεν γυρίζουν χωρίς πλήρη στοιχεία

Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να τραβήξουν για μήνες αν κρίνουμε από τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο MNI. Δεν έχει υπολογιστεί ακόμα το δημοσιονομικό κενό. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φέρει εναλλακτικά μέτρα.

Αξιωματούχος ΕΕ: Οι θεσμοί δεν γυρίζουν χωρίς πλήρη στοιχεία

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές μπορεί να κρατήσουν μήνες αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσαν στο MNI αξιωματούχοι της ευρωζώνης, λέγοντας πως οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα προτού λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.

Επιπλέον οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει πιο χαλαρά μέτρα δεν θα γίνει ανεκτή από την πλειοψηφία των εταίρων της στην ευρωζώνη.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος σημείωσε ότι «οι συνομιλίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα ήταν απλά διερευνητικές» και ότι οι θεσμοί «δεν διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» καθώς δεν έχουν πλήρη στοιχεία.

«Υπάρχει ακόμα μεγάλο κενό ανάμεσα στο τι ζητάμε και στο τι έχει υποβάλλει ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα δεν έχουμε προσδιορίσει το δημοσιονομικό κενό για το έτους, που είναι κρίσιμο συστατικό της αξιολόγησης» ανέφερε η πηγή.

Δεύτερη πηγή υποστήριξε ότι παρά την καλή θέληση που έχουν εκφράσει οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας για την συζήτηση εναλλακτικών μέτρων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την περαιτέρω περικοπή κύριων συντάξεων και του κατώτατου μισθού, η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να φέρει τέτοια μέτρα.

«Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Αν κρίνουμε από τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να τραβήξουν για μήνες. Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπω ότι η Ελλάδα θα έχει κάποια πραγματική ανάγκη χρηματοδότησης ως τον Ιούνιο», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο MNI ότι ο «Ο Τσίπρας θα στραφεί τώρα στον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ για βοήθεια» και σχεδιάζει να πάει στο Παρίσι στις 17 Φεβρουαρίου για διμερείς συζητήσεις, μια ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του MNI, ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζοντας πως η πίεση για το προσφυγικό θα κορυφωθεί, είπε στην κα. Μέρκελ ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα δύο μεγάλα ζητήματα, το προσφυγικό και την αξιολόγηση.
Ωστόσο και οι δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης προειδοποίησαν ότι ο κ. Τσίπρας θα φύγει με άδεια χέρια αν προσπαθήσει να διαπραγματευτεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

«Η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης δεν θα ανεχτούν κάτι τέτοιο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί σκληρή στάση αλλά δεν έχω δει κάποια σοβαρή διαφωνία από τους άλλους θεσμούς» σημείωσε ένας αξιωματούχος. «Μπορεί να υπάρχει διάσταση απόψεων για το πώς θα φτάσουμε εκεί (στόχοι), αλλά στο τέλος της ημέρας συμφωνούμε όλοι ότι τα νούμερα βγαίνουν».

«Κανείς δεν θέλει εκλογές, ούτε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ούτε οι πιστωτές» πρόσθεσε η πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα πιεστεί μέχρι οι ανάγκες χρηματοδότησης να αποτελέσουν «απειλή».

Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε ωστόσο ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στο προσφυγικό όσον αφορά την αντιμετώπιση της Ελλάδας, γιατί «βλέπει την μεγάλη εικόνα».

«Αυτήν την στιγμή οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. προσπαθούν να καταλάβουν πως θα μπλοκάρουν τις ροές παράνομων μεταναστών για να σώσουν την Σένγκεν. Αλλά πρέπει επίσης τι επιπτώσεις θα είχε μια ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις που έχουμε με την Πορτογαλία και την Ισπανία» ανέφερε.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η ΕΚΤ, παρακολουθώντας τα εξωτερικά ρίσκα για την ευρωζώνη συνολικά, πιέζει για μια πιο γρήγορη αξιολόγηση αλλά αυτά δεν σημαίνει πως οι πιστωτές είναι πιο ευέλικτοι.

«Πιστεύω πως πρόκειται για παρανόηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Μια γρήγορη αξιολόγηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η Αθήνα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v