Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό-φορολογικό στο επίκεντρο του Eurogroup

Την πρόοδο που πρέπει να γίνει για να ξεκλειδώσει η πρώτη αξιολόγηση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών οικονομικών την προσεχή Πέμπτη.

Ασφαλιστικό-φορολογικό στο επίκεντρο του Eurogroup

Η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα θα αποτελέσει ένα από τα θέματα του επερχόμενου Eurogroup. Όπως αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμα οι υπουργοί οικονομικών θα μιλήσουν για την τρέχουσα κατάσταση και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την να υπάρξει πρόοδος στην πρώτη αξιολόγηση. 

Ασφαλιστικό και φορολογικά (σ.σ. στα οποία εντάσσεται προφανώς και το θέμα του δημοσιονομικού κενού) είναι τα δυο κρίσιμα θέματα, όπως προκύπτει από το έγγραφο και για αυτά τα δυο απαιτείται μεγαλύτερη «σαφήνεια». Όπως επισημαίνεται οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) είναι σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτών των μέτρων.

Όπως επισημαίνεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για να πάρει η χώρα μια επιπλέον δόση από το πρόγραμμα.

Τσακαλώτος: Πρέπει να πείσουμε

Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν εν ευθέτω χρόνω, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής.

Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις που αναμένεται να διαρκέσουν δύο εβδομάδες, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, υπογράμμισε ο υπουργός. «Οταν επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών, θα έχουμε δύο εβδομάδες συζητήσεων για το τελικό κλείσιμο», εκτίμησε, προσθέτοντας: «Δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν αγκάθια στις συζητήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης: Το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν πάμε Μάιο ή Ιούνιο… καήκαμε, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η δουλειά συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού.

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι τα νούμερα "βγαίνουν", ώστε να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% έως το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v