Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδικό χάρτη για την αξιολόγηση ζητά η αγορά

Η φυγή των ξένων επενδυτών, ο κίνδυνος μακράς και επώδυνης αξιολόγησης και η απουσία αγοραστών συνθλίβουν το Χ.Α. Χωρίς άμυνες η αγορά, όσο παραμένει αδρανές το story. Δεν τίθεται θέμα για νέο stress test φέτος, διαμηνύουν αρχές και τράπεζες.

Οδικό χάρτη για την αξιολόγηση ζητά η αγορά

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη που οδηγεί σε έγκαιρη (σ.σ. δεδομένων των συνθηκών) και ομαλή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στέλνουν οι επενδυτές, οδηγώντας το Χ.Α. στα χαμηλά του Ιουνίου του 2012, όταν η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας είχε κτυπήσει... κόκκινο.

Μόλις μία εργάσιμη μετά την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα, το Χ.Α. κατέγραψε χθες μια από τις χειρότερες επιδόσεις του, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 7,87% και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες ύψους 24,26% (!), υποχωρώντας στις 23,94 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές πιέζονται διεθνώς, στο Χ.Α. η πίεση είναι υπερδιπλάσια λόγω της αδρανοποίησης του story έγκαιρης αξιολόγησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις αρχές του έτους ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση κατά 59,4%, ενώ ο STOXX 600 24%.

Οι δε συστημικές τράπεζες έχουν φθάσει να διαπραγματεύονται 0,2 φορές, σε μέσο όρο, τη λογιστική τους αξία, σε επίπεδα δηλαδή αντίστοιχα της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena, η οποία βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα λόγω των υψηλών επισφαλειών της και της πιθανής ανάγκης κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Στην επενδυτική κοινότητα εδραιώνεται η αντίληψη ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα της ατζέντας, πλην αυτών που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ως εκ τούτου κυκλοφορούν εκτιμήσεις ότι θα απαιτηθεί χρόνος έως και τον Μάιο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Ξένοι και εγχώριοι επενδυτές που πόνταραν στο story ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του διμήνου Φεβρουαρίου-Μαρτίου σπεύδουν να μειώσουν θέσεις καθώς το χρονικό διάστημα έως τον Μάιο είναι μεγάλο και το Χ.Α. υποφέρει από έλλειψη βάθους. Την ίδια στιγμή, η βίαιη πτώση των αποτιμήσεων ενεργοποιεί stop losses από πλευράς hedge funds.

Χωρίς άμυνες η αγορά, όσο παραμένει αδρανές το story

Σύμφωνα με χρηματιστές, όσο παραμένει ασαφές το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, οι άμυνες στο Χ.Α. θα είναι ανύπαρκτες καθώς δεν εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον από πλευράς ξένων επενδυτών.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι πρόσφατες ΑΜΚ καλύφθηκαν σε σημαντικό βαθμό από ένα μικρό πυρήνα 50-60 funds και δεν υπήρξαν ούτε ο χρόνος ούτε οι συνθήκες για να διαχυθεί το ενδιαφέρον. Έτσι όσοι παρακολουθούν την αγορά περιμένουν να τοποθετηθούν όταν υπάρξουν σαφή δείγματα από πλευράς κυβέρνησης και θεσμών για σύγκλιση σε καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης όπως το ασφαλιστικό.

Επιπρόσθετα, το σχέδιο Κατρούγκαλου, όπως και οι προτεινόμενες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, δεν είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνουν τον ιδιωτικό τομέα και τις τράπεζες καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η μαύρη εργασία και να επιδεινωθεί η ήδη κακή κουλτούρα πληρωμών.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τραπεζίτες και χρηματιστές, μικρή είναι η επίδραση στους ξένους επενδυτές από τα σενάρια περί εκλογών που συντηρούν, κυρίως στο εσωτερικό, κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας.

Δεν τίθεται θέμα για νέο stress test φέτος

Αβάσιμες είναι, σύμφωνα με τις διοικήσεις τραπεζών και αρχών, και οι πληροφορίες περί κινδύνου να ενταχθούν οι ελληνικές τράπεζες στο φετινό πανευρωπαϊκό stress test. Οι εγχώριες τράπεζες πέρασαν τη βάσανο της συνολικής αξιολόγησης μόλις προ μερικών μηνών, με παραδοχές μάλιστα σε βασικό και δυσμενές σενάριο πολύ πιο αυστηρές από τις επιδόσεις της οικονομίας.

Επιπρόσθετα η φετινή πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης αφορά μόνο στους 53 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους πρακτικά θα μπορούσε να υπαχθεί μόνο η Εθνική πριν την πώληση της Finansbank.

Τέλος, δεν φαίνεται πλέον σε αυτές τις αποτιμήσεις να παίζει ρόλο ο κίνδυνος dilution λόγω υποχρεωτικών αυξήσεων κεφαλαίου, στην περίπτωση που οι τράπεζες εγγράψουν ζημίες και φέτος και το Δημόσιο υποχρεωθεί να ενεργοποιήσει την εγγύηση κάλυψης του μέρους της αναβαλλόμενης φορολογίας που είναι αδύνατον να συμψηφισθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v