Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νουί προς τραπεζίτες: «Τρέξτε τα κόκκινα δάνεια»

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών τους προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ζήτησε από τους τραπεζίτες η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί. Τι συζήτησε με Τσακαλώτο και Στουρνάρα. Εταιρική διακυβέρνηση και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης με ΤΧΣ.

Νουί προς τραπεζίτες: «Τρέξτε τα κόκκινα δάνεια»

Την επίσπευση της ενεργής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ζήτησε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιελ Νουί από τους τραπεζίτες με τους οποίους συναντήθηκε χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η κα Νουί αναφέρθηκε ενδελεχώς στο ζήτημα των NPLs αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύουν όσον αφορά στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών από τη βόμβα των κόκκινων δανείων.

Εξάλλου, το πλαίσιο πλέον έχει γίνει πιο αυστηρό καθώς οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης εφεξής θα γίνονται με βάση τους κανόνες της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει και τη συμμετοχή των καταθετών (bail in).

Κάλεσε λοιπόν τους Ελληνες τραπεζίτες να εντείνουν τις προσπάθειες στο καυτό ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, τονίζοντας ωστόσο ότι «η μείωση των επισφαλειών είναι αναμφισβήτητα ένα μακρύ ταξίδι».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης στο θέμα των επισφαλειών, που φθάνουν τα 900 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 108 δισ. ευρώ αφορούν στις ελληνικές τράπεζες.

Στο τραπέζι της δίωρης συνάντησης ετέθη και το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και συγκεκριμένα τα προβλεπόμενα από τον νόμο που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή. Οι πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι παρά τις ενστάσεις που εγείρουν τραπεζικοί κύκλοι για τα αυστηρά κριτήρια επιλογής των στελεχών των διοικήσεων των τραπεζών, ο νόμος δεν προβλέπεται να αλλάξει.

ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ

Οι ενέργειες που έχουν γίνει αλλά και εκείνες που απομένουν να ολοκληρωθούν όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργή διαχείριση των επισφαλειών βρέθηκαν στο επίκεντρο των ραντεβού της κας Νουί, χθες το απόγευμα, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πηγές, η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού κατά τη συνάντησή της με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ενημερώθηκε για την πορεία των κόκκινων δανείων, την εξέλιξη της κατηγοριοποίησής τους, την οποία έχει ολοκληρώσει η Blackrock, αλλά και για τα βήματα που αναμένεται να κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά στην παροχή αδειών σε εταιρείες, με στόχο τη διαχείρηση και την πώληση των επισφαλών δανείων. Σημειώνεται ότι η αδειοδότηση των εταιρειών θα ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ενημερωτικού χαρακτήρα ήταν και η συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος της παρείχε λεπτομερή αναφορά για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Μεταξύ αυτών είναι το άνοιγμα της αγοράς για την παραχώρηση της διαχείρισης όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων σε εξιδεκευμένες εταιρείες αλλά και η δυνατότητα πώλησης σε ξένα funds στην περίπτωση των επιχειρηματικών.

To ΤΧΣ

Η σιδηρά κυρία του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκε σήμερα και με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, οι ενέργειες που πρέπει να «τρέξει» το ΤΧΣ για τη δημιουργία αποτελεσματικότερου πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και εποπτικά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα είναι στο πλαίσιο των αντίστοιχων επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει η κα Νουί και στις 19 χώρες της ευρωζώνης.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα της Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κας Danièle Nouy. 

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της δράσης του SSM και οι στόχοι του για το 2016 βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε η κα Nouy με τον Διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα, και στελέχη της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Η κα Nouy συναντήθηκε και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος από τις Διευθύνσεις Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών και Νομικών Υπηρεσιών, προς τα οποία μετέφερε τις ευχαριστίες του SSM για το άριστο επίπεδο συνεργασίας στον τομέα της εποπτείας των ελληνικών τραπεζών και τα συνεχάρη για το έργο τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v