Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες στην κεντροδεξιά για το νέο κόμμα

Η διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο και το κενό στα δεξιά. Τι λέει στο Euro2day.gr ο Τάκης Μπαλτάκος για το νέο του εγχείρημα. Τι απαντά στα σχόλια της ΝΔ, τι λέει για τον επικεφαλής του κόμματος. Πώς απαντά η Συγγρού.

Αψιμαχίες στην κεντροδεξιά για το νέο κόμμα

Στη ΝΔ υποβαθμίζουν την κίνηση Μπαλτάκου για το νέο αντιμνημονιακό δεξιό κόμμα που οραματίζεται να δημιουργήσει τους επόμενους μήνες, ωστόσο είναι γεγονός ότι μία τέτοια κίνηση, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, είναι άγνωστο ποιας υποδοχής θα τύχει από τους ψηφοφόρους που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς. Την εποχή του μνημονίου, θυμίζουν πολιτικοί αναλυτές, το εγχώριο σκηνικό λειτουργεί σαν κινούμενη άμμος και σχεδόν όλες οι δυνάμεις που στηρίζουν τις συμφωνίες με τους δανειστές χάνουν σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εν προκειμένω, η μονόπλευρη διεύρυνση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προσέγγιση αποκλειστικά και μόνο του μεσαίου χώρου, που κατά τον πρόεδρο της ΝΔ δίνει και τον νικητή στις κάλπες, αφήνει, κατά πολλούς, ένα κενό στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Και αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος εκτιμά ότι πρόσωπα όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης λειτουργούν μεν ως κράχτες για τους δεξιούς ψηφοφόρους, ωστόσο, όπως λέει, «αυτό δεν έχει καμία αξία, αν δεν ακολουθηθεί παράλληλα μια σκληρή δεξιά πολιτική, με υψηλών τόνων αντιπολιτευτική ρητορική».

Ο κ. Μπαλτάκος επικαλείται την προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στη ΝΔ επί της δικής του ηγεσίας θα αισθάνονται το ίδιο άνετα και οι κεντρώοι και οι δεξιοί, κάτι που, όπως υποστηρίζει, δεν ισχύει σήμερα. «Δεν ανέχομαι να μένω σιωπηλός», τονίζει στο Euro2day.gr, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα κόμμα με πατριωτικό και αντιμνημονιακό χαρακτήρα, στηριζόμενο στις αρχές και τις αξίες της ΝΔ του παρελθόντος. Κληθείς να σχολιάσει τα ειρωνικά σχόλια κύκλων της Συγγρού για την πρωτοβουλία του, ο κ. Μπαλτάκος μας λέει: «Όταν ακούς κουταμάρες, το πιο σωστό είναι να μην απαντάς καθόλου».

Όσο για το πρόσωπο που σκέφτεται να θέσει επικεφαλής της κίνησής του, είναι στρατιωτικός (όχι πρώτη προτεραιότητα ο Φράγκος Φραγκούλης), με τον οποίον αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις, χωρίς να έχει ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση. Βούληση του εμπνευστή της ιδέας είναι το συγκεκριμένο εγχείρημα να στηρίζεται από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, της Δικαιοσύνης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ταύτιση με τη Χρυσή Αυγή

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν δείχνουν να ανησυχούν από το νέο κόμμα που φέρεται να βρίσκεται στα σκαριά και ταυτίζουν τον Τάκη Μπαλτάκο με τη Χρυσή Αυγή, με αφορμή τους διαύλους επικοινωνίας που φέρεται να διατηρούσε στο παρελθόν με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Υπενθυμίζουν δε και άλλες προσπάθειές του για τον σχηματισμό ενός πατριωτικού δεξιού κόμματος, π.χ. τις Ρίζες (Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό) τον Δεκέμβριο του 2014, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Γαλάζιο στέλεχος, μάλιστα, που έχει καλές σχέσεις με την ηγεσία και κινείται ιδεολογικά στον χώρο του κέντρου, κατηγορεί τον κ. Μπαλτάκο ότι «το πολιτικό του κεφάλαιο είναι περιορισμένου βεληνεκούς», εκτιμώντας ότι η ΝΔ δεν κινδυνεύει στο ελάχιστο από τις νέες κινήσεις του.

Ο κ. Μπαλτάκος αρνείται ότι τείνει χείρα φιλίας στα στελέχη της Χρυσής Αυγής, παρά μόνο στους ψηφοφόρους της, τους οποίους χαρακτηρίζει «δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες», ενώ αντίθετα κάνει άνοιγμα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, με τους οποίους -όπως είπε- θα μπορούσε να συνεργαστεί το νέο κόμμα. Άγνωστη είναι προσώρας η αντίδραση του Πάνου Καμμένου σε αυτό, ωστόσο είναι βέβαιο πως μια ακόμα πολιτική κίνηση στον ίδιο χώρο δεν είναι εύκολο να την υποδεχθεί κάποιος με ικανοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v