Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεροβασίλη: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των θεσμών

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ, με μήνυμα πρωθυπουργού ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ πρέπει να αφορά στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Μπλόκο τροχαίας σε κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα. Κάλεσμα σε διάλογο αλλά «όχι από μηδενική βάση». Πώς απάντησε στις αποκαλύψεις του Euro2day.gr.

Γεροβασίλη: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των θεσμών

Επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε η Ολγα Γεροβασίλη. Σε αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε εμπλοκή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στο θέμα του προσφυγικού θα αφορά στα τουρκικά χωρικά ύδατα και θα προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ όπως τόνισε, δεν υπάρχει θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν είχε τεθεί στην κυβέρνηση θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι αν η συζήτηση αφορά στη δίωξη δουλεμπόρων στα παράλια της Τουρκίας, η κυβέρνηση δεν το βλέπει αρνητικά. Απαντώντας σε ερώτηση πάντως για το εάν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός για την πρόθεση να εμπλακεί το ΝΑΤΟ απάντησε «όχι». Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ στο Λονδίνο στην οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν συζητήθηκε τέτοιο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό σημείωσε ότι οι εργασίες προχωρούν στα hot spots. Όπως είπε, κρίσιμο είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις χθεσινές αποκαλύψεις του Euro2day.gr, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το διάβασε πολύ προσεκτικά αλλά δεν μπορεί να σχολιάσει μια συζήτηση που έγινε σε διμερές επίπεδο. 

Η αξιολόγηση

Η Αθήνα έχει καταθέσει τις προτάσεις της για την αξιολόγηση, προτάσεις που ευθυγραμμίζονται στο γράμμα της συμφωνίας, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Οι διαφορές πρέπει να γεφυρωθούν, όπως είπε. Η μπάλα είναι στο επίπεδο των θεσμών και πρέπει να έχουν εποικοδομητική στάση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να περάσει η οικονομία στην επόμενη φάση. 

Ο στόχος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα αποβλέπει στο να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Μέχρι στιγμής περιμένουμε την επιστροφή των θεσμών σε περίπου ένα 10ήμερο. Στο ενδιάμεσο υπάρχουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Η Ολγα Γεροβασίλη έδωσε έμφαση στη νέα, βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος στους επιστημονικούς φορείς, ενώ κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Όπως όμως ξεκαθάρισε, δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση από «μηδενική βάση». Σεβόμαστε τους αγρότες αλλά σε αυτή τη χώρα υπάρχουν κανόνες, ξεκαθάρισε, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση, αν οι αγρότες κινηθούν με τρακτέρ προς την Αθήνα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι ο Γ. Κατρούγκαλος χαίρει της εκτίμησης της κυβέρνησης. Εχει σηκώσει πολλά βάρη πάνω του, είπε, προσθέτοντας ότι έχει σημασία να γίνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση. 

Οι εκλογές

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περάσουμε σε εκλογές», ξεκαθάρισε. Απειλείται η χώρα, δεν μπορούμε να περάσουμε πάλι σε εκλογές, αυτά τα σενάρια πρέπει να σταματήσουν. Με το να δημιουργείται κλίμα πολιτικής αστάθειας, δεν ευνοείται η οικονομία της χώρας.

Οι τηλεοπτικές άδειες

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, κάλεσε τη ΝΔ να συμβάλει στη στελέχωση του ΕΣΡ. Αν αυτό δεν γίνει, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει με κάθε νόμιμο μέσο, τόνισε.

Το ταξίδι στο Ιράν 

Απόλυτα επιτυχημένο χαρακτήρισε η Ολγα Γεροβασίλη το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν. Μίλησε για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές, με άξονες τις νέες τεχνολογίες, τα πετρελαιοειδή, τη μεταποίηση και τις μεταφορές. Όπως είπε, υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλήνων και Ιρανών επιχειρηματιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v