Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euler Hermes: Θα πάρει μήνες η άρση των capital controls

Ποιοι είναι οι τρεις τομείς στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον όμιλο ασφάλισης πιστώσεων. Βλέπει ανάπτυξη το β’ εξάμηνο αλλά ύφεση στο σύνολο του 2016.

Euler Hermes: Θα πάρει μήνες η άρση των capital controls

«Εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο το πολιτικό περιβάλλον στη χώρα αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έχει κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τις αντιστάσεις και τις αντιδράσεις. Ωστόσο εκτιμούμε ότι δεν θα γίνουν φέτος εκλογές και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Αυτό δήλωσε η οικονομολόγος της Euler Hermes (παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλιση πιστώσεων) για την Ευρώπη Ana Boata απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια παρουσίασης σχετικής ανάλυσης της Euler Hermes σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Η Euler Hermes αναμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο μισό του 2016 όπου τα capital controls αναμένεται να έχουν χαλαρώσει αισθητά. 

Σε ότι αφορά την άρση των capital controls η κα. Άννα Μποάτα είπε ότι δεν βλέπει να συμβαίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο αλλά είναι θέμα μηνών όπως είπε για να συμπληρώσει: «αν και όλα σχετίζονται με την αξιολόγηση. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε αύξηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών ενώ πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη για την πορεία προς την ανάπτυξη και τα όσα συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον. Πάντως πέρυσι τον Ιούλιο όλοι περίμεναν ότι μπορεί να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, κι εμείς αναγνωρίζαμε ότι υπήρχε πίεση αλλά πιστεύουμε ακράδαντα στις ευρωπαϊκές προοπτικές της».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης, τα capital controls έπληξαν το εμπόριο στην Ελλάδα και ακύρωσαν τη θετική επίπτωση της θεαματικής πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Οι βασικότεροι παράγοντες που αποδυνάμωσαν την ελληνική οικονομία το 2015, είναι σύμφωνα με την ανάλυση, οι εξής:

• Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επηρέασαν τις εμπορικές συναλλαγές (που επέστρεψαν στα επίπεδα του 2005) και στην ουσία ακύρωσαν την όποια θετική επίδραση των χαμηλών τιμών πετρελαίου στο λιανεμπόριο

• Η αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, η οποία περιόρισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο (>5% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Ποιες οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Η οικονομολόγος της Euler Hermes για την Ευρώπη Ana Boata, δήλωσε πως αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο μισό του 2016 όπου τα capital controls αναμένονται να έχουν χαλαρώσει αισθητά.

Παρ' όλα αυτά, το ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτώση το 2016 καθώς αρκετοί είναι οι παράγοντες που έχουν αποδυναμώσει την ελληνική οικονομία: Συνολικά, η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να υστερεί, με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων να βρίσκεται σε πτώση, ενώ σημειώνεται και μειωμένη κερδοφορία λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της αυξανόμενης φορολογικής επιβάρυνσης. Οι εταιρικές επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά +5% το 2016, για ένατη συνεχόμενη χρονιά, μετά από μία αύξηση +10% το 2015.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν οι τρεις άξονες της οικονομίας στους οποίους μπορεί να βασιστεί η πορεία αναπτυξιακή πορεία.

Ιδιωτικοποιήσεις

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα θετικό στοιχείο, όπως αναφέρθηκε. Πιο συγκεκριμένα, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και τα 350 εκατομμύρια ευρώ προγραμματισμένων επενδύσεων τα επόμενα 5 χρόνια, προοιωνίζουν νέες εισαγωγικές/ εξαγωγικές σχέσεις, κυρίως με την Ασία. Αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στη Μεσόγειο και να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή γεωγραφική της θέση. Ακόμη, η Fraport, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για τη μίσθωση 14 περιφερειακών αεροδρομίων έχει δεσμευθεί να επενδύσει 330 εκατομμύρια για την αναβάθμιση των τερματικών σταθμών κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Η ανάκαμψη του Ιράν

Η άρση των διεθνών κυρώσεων θα επηρεάσει σημαντικά το εμπόριο, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να καταγράφουν εν δυνάμει αύξηση κατά +20% το 2016 και τις εισαγωγές να αυξάνονται περαιτέρω κατά +13% το 2017. Θα υπάρξουν ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς στα ιρανικά μέταλλα, τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό, την αυτοκινητοβιομηχανία καθώς και τις αγορές τροφίμων. Παράλληλα, τα Ελληνικά διυλιστήρια ήταν ήδη σημαντικός αγοραστής Ιρανικού αργού πετρελαίου πριν από τις κυρώσεις, σε ποσοστό του 26% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και έχει εκ νέου ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα αυτή.

Ο τουρισμός

Αποτελώντας το 8% του ΑΕΠ το 2015 με περισσότερους από 26 εκατομμύρια επισκέπτες, ο τουρισμός παραμένει ένας από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας. Παραδοσιακά οι τουρίστες προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία) και άλλες χώρες-μέλη τις ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ αυξάνονται και οι ροές από νέες χώρες προέλευσης, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v