Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Τα ελληνικά ομόλογα τιμωρούνται ενόψει Eurogroup

Βουτιά καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα καθώς το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει στο ραντάρ των επενδυτών. Γιατί κάποιοι αναλυτές βλέπουν την πτώση ως ευκαιρία αγοράς. Πως μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι η συμπερίληψη στο QE της ΕΚΤ.

Bloomberg: Τα ελληνικά ομόλογα τιμωρούνται ενόψει Eurogroup

Τα ελληνικά ομόλογα διευρύνουν τις απώλειες ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης και ενώ δεν φαίνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ωστόσο αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές για τους ελληνικούς τίτλους μπορεί να είναι πιο ελπιδοφόρες από ότι δείχνουν οι κινήσεις της αγοράς και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η Βank of America και η Greylock Capital Management εκτιμούν ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τα περισσότερα κρατικά ομόλογα.

Με την απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου να εκτινάσσεται στο 10,52% από 9,57% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, το Bloomberg παρουσιάζει τι εκτιμούν οι αναλυτές για το ελληνικό χρέος.

Tanguy Le Saout της Pioneer Investments

Το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται. Το Eurogroup αναμένεται να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα να συμφωνήσει σε ένα πιο ριζικό σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Η ροή ειδήσεων για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η τρέχουσα ελληνική πρόταση είναι προσανατολισμένη προς την αύξηση των εσόδων αντί για την περικοπή των παροχών.

Nicola Mai της Pimco

Η διεύρυνση των spreads στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης προσφέρει μια ευκαιρία για αγορές και για αύξηση ορισμένων υφιστάμενων θέσεων. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα κρατήσει η μεταβλητότητα στις αγορές, αλλά φαίνεται πως η νευρικότητα είναι υπερβολική σε σχέση με τα θεμελιώδη.

Οι χθεσινές κινήσεις στα ομόλογα της περιφέρειας οφείλονται περισσότερο στο ευρύτερο περιβάλλον αποστροφής του ρίσκου παρά σε μια συγκεκριμένη αλλαγή στα θεμελιώδη.

Η Pimco συνεχίζει να δείχνει προτίμηση για τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα από τους υπόλοιπους τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειες.

Ricardo Garcia της UBS Wealth Management

Οι επενδυτές ψάχνουν κάθε ημέρα για τον πιο αδύναμο κρίκο και οι ελληνικοί τίτλοι είναι ο πιο εύκολος στόχος. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι τόσο κακή όσο δείχνουν τα πρωτοσέλιδα για τις διαδηλώσεις και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές.

Αν και οι συζητήσεις για το προσφυγικό κάνουν ακόμα πιο πολύπλοκες τις διαπραγματεύσεις, η UBS Wealth Management παραμένει αισιόδοξη καθώς η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι μια καλή αρχή για τις διαπραγματεύσεις, κάτι που δείχνει ότι τα δύο μέρη είναι πιο κοντά από ότι πριν από ένα χρόνο.

Το ρίσκο νέων εκλογών στην Ελλάδα είναι σημαντικό δεδομένης της εξαιρετικά ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο στο κοινοβούλιο μέχρι να είναι σίγουρος ότι θα περάσει και η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν περισσότερο από ότι αναμένει η αγορά.

Aθανάσιος Βαμβακίδης στην Bank of America

Αν και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είναι κανείς απαισιόδοξος για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, προτείνεται η αγορά ελληνικών ομολόγων καθώς η χώρα είναι σε τροχιά να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα είναι προφανώς ένα ρίσκο βραχυπρόθεσμα, καθώς η κυβέρνηση έχει μια πολύ ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μπορεί να καταρρεύσει αν προσπαθήσει να περάσει το ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες.

Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά σε σχέση με το παρελθόν γιατί αν η κυβέρνηση, αυτή ή κάποια άλλη, ολοκληρώσει την αξιολόγηση, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα ως το τέλος του έτους τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα φέτος είναι η συμπερίληψη στο QE αυτό το καλοκαίρι και το χειρότερο είναι στο τέλος του έτους.

Diego Ferro της Greylock Capital Management

Η Ελλάδα είναι πιο ελκυστική από τα υπόλοιπα περιφερειακά ομόλογα που προσφέρουν αποδόσεις κοντά στο μηδέν.

Η Greylock διατηρεί τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα και δείχνει προτίμηση για τα ομόλογα που λήγουν το 2017.

Το sell-off είναι υπερβολικό και πιθανότατα οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες, καθώς τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε χαρτοφυλάκια hedge funds.

David Schnautz της Commerzbank

Η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις, καθώς οι δύο πλευρές θέλουν να δείξουν πως προσπάθησαν όσο μπορούσαν.

«Όπως έχουμε διδαχτεί ως τώρα, τα τελευταία μέτρα είναι πάντοτε τα πιο δύσκολα καθώς έχουν μείνει στο τραπέζι τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα.

Marc Chandler της BBH

Το πραγματικό χρήμα συνεχίζει να αποφεύγει την Ελλάδα και η αξιολόγηση δεν σημαίνει ότι περισσότεροι επενδυτές θα έρθουν στην χώρα.

Το προσφυγικό επισκιάζει τα καθαρά οικονομικά προβλήματα.

Gianluca Ziglio της Sunrise Brokers LLP

Δεν υπάρχει ασφαλές λιμάνι στην περιφέρεια και οι επενδυτές αμφιβάλουν όλο και περισσότερο για το τι είναι ικανή να πετύχει η ΕΚΤ τον Μάρτιο. Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους βασικούς φόβους.

Οι κινήσεις των αγορών μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας αναταραχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v