Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι γλιτώνουν τον φόρο για εισοδήματα έως 6.000 ευρώ

Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί διάταξη με την οποία συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (φοιτητές, άνεργοι κ.λπ.) θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.

Ποιοι γλιτώνουν τον φόρο για εισοδήματα έως 6.000 ευρώ

Διάταξη η οποία θα σβήνει εξωφρενικούς φόρους επί περιστασιακών και χαμηλών εισοδημάτων του 2015 προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Η διάταξη αναμένεται να είναι αντιγραφή του περυσινού μοντέλου, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με φόρο και προκαταβολή φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 6.000 ευρώ, όχι όμως χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, περιστασιακά απασχολούμενοι το 2015, φοιτητές, άνεργοι, όσοι είχαν μοναδικό εισόδημα από ενοίκια ή ελάχιστους τόκους καταθέσεων, πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και φορολογούνται επί του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από το άθροισμα των ελάχιστων ποσών τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και των λοιπών τεκμηρίων διαβίωσης που θα ληφθούν υπόψη με βάση τα σπίτια στα οποία διαμένουν και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούν.

Στο τεκμαρτό εισόδημα, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και βέβαια προκαταβολή φόρου η οποία φέτος θα είναι αυξημένη στο 75%.

Η ίδια απειλή υπήρχε και πέρυσι, αλλά σβήστηκε με διάταξη η οποία προέβλεπε ότι:

· Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ. Στην ουσία, οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

· Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.

· Εξαιρούνται του παραπάνω ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πραγματικά εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Το ίδιο μοντέλο αναμένεται να υιοθετηθεί και φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v