Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό μήνυμα SSM σε τραπεζίτες-Δημόσιο

Πιστή στην εδώ και ενός έτους οδηγία Ντράγκι εμφανίστηκε η Ν. Νουί, επαναλαμβάνοντας στους τραπεζίτες τη σύσταση να μη δανείσουν επιπλέον Δημόσιο και εποπτευόμενες από αυτό εταιρείες. Δεν χαλαρώνουν τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων.

Διπλό μήνυμα SSM σε τραπεζίτες-Δημόσιο

Σύσταση στους Έλληνες τραπεζίτες να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον δάνειο προς το ελληνικό δημόσιο και τις εποπτευόμενες από αυτό εταιρείες (ΔΕΚΟ κ.ά.), ακόμη κι αν είναι κερδοφόρες, έκανε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, ενώ φειδωλή υπήρξε και ως προς την προοπτική ανοίγματος της στρόφιγγας της χρηματοδότησης της οικονομίας.

Η σύσταση-προτροπή της κας Νουί είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την ανάλογη εντολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η οποία εδόθη για πρώτη φορά, με τη μορφή προειδοποίησης, πριν ένα και πλέον έτος, όταν οι ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν στην αποκλειστική χρηματοδότη του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

Έκτοτε και έως το καλοκαίρι υπήρξαν κρούσματα παραβίασής της από ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα και τότε η προειδοποίηση πήρε επίσημη μορφή, σε συνδυασμό με τη ρητή εντολή της ΕΚΤ να μη δανείζουν το ελληνικό δημόσιο στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Η αποκοπή, όμως, του ομφάλιου λώρου των τραπεζών με το κράτος συνέβη με την επιβολή των capital controls.

Φειδωλή χαρακτηρίζουν τα τραπεζικά στελέχη την κα Νουί και στο καυτό ζήτημα της χορήγησης δανείων, που αποτελεί απαραίτητο εργαλείο στον στόχο επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι βασικό μέλημα του SSM αποτελεί η τιθάσευση των κόκκινων δανείων και η μείωσή τους κάτω από το 20% έως το τέλος του 2018.

Στόχος που αποτυπώνεται και στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει οι τράπεζες στις εποπτικές αρχές.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι χορηγήσεις θα δίνονται με το σταγονόμετρο, τουλάχιστον έως τις αρχές του 2017 και πάντοτε υπό την προϋπόθεση της ομαλής πορείας στη σχέση της Αθήνας με τους δανειστές.

Η επικεφαλής του SSM έκλεισε τις επαφές της στην Αθήνα με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διαδικασίες που οφείλει να τρέξει το Ταμείο τόσο στο υποστηρικτικό έργο του στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, όσο και στην αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.

Όπως έγραψε χθες το Εuro2day.gr, τα αυστηρά κριτήρια της αξιολόγησης, τα οποία προβλέπονται από τον πρόσφατο νόμο που πέρασε από τη Βουλή, θα παραμείνουν ως έχουν παρά τις προσπάθειες τραπεζικών κύκλων για χαλάρωσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v