Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Option για λιγότερες εισφορές-μικρότερη σύνταξη στους αγρότες

Λύσεις εκτόνωσης της έκρυθμης κατάστασης στο μέτωπο των αγροτών αναζητά η κυβέρνηση. Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση, με... δικαίωμα επιλογής. Γρίφος η στάση των δανειστών. Αναζητείται τρόπος διατήρησης της αυτονομίας ΟΓΑ.

Option για λιγότερες εισφορές-μικρότερη σύνταξη στους αγρότες

Διάλογο εντός της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, την ίδια στιγμή που επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις για τους αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι θα δεχθούν την κυβερνητική πρόσκληση για έναρξη διαλόγου.

Αν και στόχος είναι να εκτονωθεί η κατάσταση με τους αγρότες το συντομότερο δυνατό, τα περιθώρια χειρισμών δεν είναι μεγάλα. Έτσι, η εναλλακτική πρόταση που επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προβλέπει τη μείωση των εισφορών που θα πληρώνουν οι αγρότες, με αντίστοιχη όμως μείωση της εθνικής και ανταποδοτικής, ή της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Μάλιστα, ακόμη δεν υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία για την πρόταση, ενώ παραμένει ως βασική προϋπόθεση, η νέα αυτή πρόταση να γίνει δεκτή από τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν καλά πως οι συνεχείς νέες προτάσεις προς συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων επιδιώκουν τη δημιουργία κλίματος εκτόνωσης των αντιδράσεων, στρεβλώνουν όμως τη βασική λογική της προωθούμενης μεταρρύθμισης, που δεν είναι άλλη από την ισονομία και τη δικαιοσύνη, όπως τόσες φορές έχει επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος.

Η νέα πρόταση στηρίζεται σύμφωνα με πληροφορίες, στην παροχή δυνατότητας προς τους αγρότες να επιλέξουν μεταξύ χαμηλών εισφορών σε συνδυασμό με χαμηλότερες παροχές, ή υψηλότερων εισφορών και αντίστοιχα μεγαλύτερες συντάξεις. Εφόσον η επιλογή είναι χαμηλότερες εισφορές, θα ακολουθηθεί μια κλίμακα εκπτώσεων στην ασφαλιστική επιβάρυνση. Στην περίπτωση που ο αγρότης επιλέξει τις αυξημένες εισφορές, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της μεταβατικής περιόδου που ήδη προβλέπεται από το αρχικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο νόμου, το οποίο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε χθες, και επίσημα, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) προκειμένου να γνωμοδοτήσει επ' αυτού, προβλέπει πως από το 2017 οι εισφορές των αγροτών θα υπολογίζονται επί του καθαρού φορολογητέοy εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα σε ποσοστό 14%, το οποίο το 2018 θα γίνει 17% και το 2019 θα διαμορφωθεί στο τελικό 20%. Για το τρέχον έτος, οι εισφορές θα αυξηθούν από το 7% στο 10%, χωρίς όμως να αλλάξει η βάση υπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, η αύξηση να "τραβήξει" έως το 2020 ή το 2021.

Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας διερευνούν το ενδεχόμενο διατήρησης της αυτονομίας του ΟΓΑ, παρ' ότι εκτιμούν ότι εάν υπάρξει μία εξαίρεση θα ξεκινήσουν να ζητούν εξαίρεση από την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και άλλα ταμεία.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε την ΟΚΕ, στην οποία ήδη είχε καταθέσει το προσχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος, αφού επεσήμανε πως άλλο πράγμα ο διάλογος της κυβέρνησης με τους φορείς και την κοινωνία και άλλο η συνταγματική επιταγή για διάλογο ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή, επεσήμανε πως η ΟΚΕ έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο με όσους επιθυμούν να συμμετέχουν. Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ έχει αποχωρήσει από την ΟΚΕ, ενώ με επιστολή της προς τα μέλη της Επιτροπής ζητεί από τους φορείς να μη νομιμοποιήσουν την κυβερνητική αυθαιρεσία, με δεδομένο το γεγονός ότι η αίτηση διατύπωσης γνώμης από την ΟΚΕ για το προσχέδιο του ασφαλιστικού είναι προσχηματική, δεν έχει προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος και το νομοσχέδιο εισάγεται την ώρα που το σύνολο των παραγωγικών τάξεων της χώρας ζητά την απόσυρσή του.

Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως ξεκαθάρισε πως το προσχέδιο δεν είναι τελικό και η οριστική του μορφή θα εξαρτηθεί τόσο από τον διάλογο με την κοινωνία όσο και από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v