Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό

Κατέπεσε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Αγνοούμενοι θεωρούνται επίσημα οι τρεις αξιωματικοί. Σε ανοιχτή γραμμή με το ΥΠΕΘΑ ο πρωθυπουργός. Η τουρκική πρόκληση με τη NOTAM για την επιχείρηση εντοπισμού.

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό
Κατέπεσε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στο νησί Κίναρος και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αξιωματικών που επέβαιναν σε αυτό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι νεκροί. Ηδη έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν οι σωροί των δύο εξ αυτών.

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 02.45 στην περιοχή της Κινάρου μεταξύ Αστυπάλαιας και Καλύμνου, ενώ το ελικόπτερο με 3μελές πλήρωμα, κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και χειριστής ηλεκτρικών οργάνων, μετείχε στην άσκηση «Αστραπή» και είχε απογειωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Στο ελικόπτερο επέβαιναν οι υποπλοίαρχοι Αναστάσιος Τουλίτσης (κυβερνήτης) και Κωνσταντίνος Πανανάς (συγκυβερνήτης) και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου. Όπως ενημέρωσε επισήμως το ΥΠΕΘΑ, έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους, με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα να σημειώνει ότι «δεν μπορώ καν να δώσω συλλυπητήρια, γιατί η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης υπογράμμισε ότι «χωρίς να δίνουμε ελπίδες, λέμε ότι δεν έχουμε βρει ακόμα τους τρεις επιβαίνοντες στο ελικόπτερο που συνετρίβη στη νήσο Κίναρο». Σημείωσε ότι οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη και ότι έχουν εντοπιστεί τα συντρίμμια σε απόκρημνη περιοχή της νησίδας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου, ούτε μπορεί να ανακοινωθεί τίποτα ακόμα για τα αίτια της πτώσης.

Όπως ανακοινώθηκε, χάθηκε συγχρόνως η επαφή από το ραντάρ και η επαφή επικοινωνιών, ενώ δεν είχε αναφερθεί κάποια βλάβη από το πλήρωμα του ελικοπτέρου.


Η αρχική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού: 


«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. 

Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας».


Real.gr - Ελικόπτερο από realmedialive

Σε ανοιχτή γραμμή με το ΥΠΕΘΑ ο πρωθυπουργός

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας βρίσκεται, από πολύ νωρίς το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την υπόθεση σχετικά με την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού.

Για την υπόθεση αναμένονται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Άμυνας.

Το tweet του Πάνου Καμμένου

«Όλα όσα γράφονται για ανεύρεση σoρών είναι ψεύδη, ειδικές δυνάμεις τώρα προσεγγίζουν, τουλάχιστον σεβαστείτε τις οικογένειες των αξιωματικών», τόνισε σε ανάρτησή του στο twitter πριν από 25 λεπτά ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο θέμα της πτώσης του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην Κίναρο.


 

Τσίπρας: Θα  διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας

Μητσοτάκης: Ολοι οι Έλληνες πενθούμε

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα.

Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε.

Συγκλονισμένος, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας».

Τουρκική πρόκληση για το ελικόπτερο

Από την πρώτη στιγμή που χάθηκε το ίχνος του ελικοπτέρου Τύπου Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού και ξεκίνησαν οι έρευνες διάσωσης από ελληνικά εναέρια και πλωτά μέσα, οι Τούρκοι εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ απαγορεύοντας την προσέγγιση των σωστικών συνεργείων στη θαλάσσια περιοχή και διεκδικώντας να αναλάβουν εκείνοι την επιχείρηση εντοπισμού του ελικοπτέρου και του τριμελούς πληρώματος.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει και τον πρώτο λόγο σε αυτές τις διαδικασίες. Ακύρωσε την τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ

Τη βαθιά του οδύνη εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για τον θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης στο Αιγαίο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ

Οπως τονίζει «οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες του τραγικού αυτού συμβάντος που στέρησε τη ζωή των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού εν ώρα καθήκοντος.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Ποτάμι: Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ηρωικών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο», σημειώνει το Ποτάμι.

«Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα. Το Ποτάμι συμπαραστέκεται αμέριστα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που παρ΄ όλες τις θυσίες που έχει υποστεί, επιτελεί με μεγάλη ευσυνειδησία καθημερινά το καθήκον του με κίνδυνο της ζωής του».

Συλλυπητήρια από Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος του ελικοπτέρου, μα και στη μεγάλη οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πράγματι μια οικογένεια που υπηρετεί με φιλότιμο, επαγγελματισμό και αυτοθυσία, τον Ελληνικό λαό και τη χώρα.»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v