Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι οκτώ άθλοι της Ελλάδας

Οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν υπερβολικές για οποιαδήποτε κυβέρνηση, πόσο μάλλον για ένα συνασπισμό με ισχνή πλειοψηφία, λέει το πρακτορείο. Αναζωπυρώνονται οι αμφιβολίες για το αν η χώρα μπορεί και θέλει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις.

Οι οκτώ άθλοι της Ελλάδας

Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών του ευρώ συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μία ακόμη καθυστερημένη αξιολόγηση της ελληνικής διάσωσης, γράφει σήμερα το Bloomberg. Η συνάντηση έρχεται σε μια περίοδο που οι μετοχές στο ταμπλό πέφτουν για επτά συνεχόμενες ημέρες και ενώ εντείνονται οι επικρίσεις της Ευρώπης για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, που υποτίθεται πως απειλεί τη ζώνη ελεύθερης διέλευσης.

Ενόψει της αξιολόγησης, το πρακτορείο απαντά σε κάποιες συχνές ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα.

Γιατί καθυστέρησε η αξιολόγηση της ελληνικής διάσωσης ξανά;

Στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό, τη φορολογία και να εισάγει νέα μέτρα λιτότητας για να επιτύχει ένα πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Πρέπει επίσης να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Οι απαιτήσεις θα ήταν υπερβολικές για οποιαδήποτε κυβέρνηση, πόσο μάλλον για έναν συνασπισμό που υποσχέθηκε πως θα βάλει τέλος στη λιτότητα και βασίζεται σε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τριών εδρών.

Τι κάνουν οι ξένες αρχές σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα;

Καθώς η χώρα περνά την πρώτη συνολική αξιολόγηση της συμφωνίας της, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εργάζονται με Έλληνες αξιωματούχους στην Αθήνα για να διαπιστώσουν αν η Ελλάδα προχωρά στις μεταρρυθμίσεις και έχει θέσει τους επόμενους στόχους της. Το ESM επίσης συμμετέχει. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η διαδικασία μπορεί να πάρει εβδομάδες.

Ποια είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Έπειτα από δύο αποχωρήσεις τον Νοέμβριο, που άφησαν τον κυβερνητικό συνασπισμό με μια μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πιστωτές στο θέμα των συντάξεων και να διαχειριστεί τις αυξανόμενες αντιδράσεις κατά των μέτρων. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα του προσφέρουν καμία υποστήριξη, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει έδαφος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, οι μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες έχουν αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα είναι ικανή και πρόθυμη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Σε τι κατάσταση είναι η πραγματική οικονομία;

Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά πως η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το περασμένο έτος. Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το ΑΕΠ του 2015 παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ βλέπει μια συρρίκνωση 0,7% για το 2016. Ο αντίκτυπος της περσινής αναταραχής και των capital controls ήταν ηπιότερος από το αναμενόμενο, αν και ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την Τετάρτη πως η οικονομική παραγωγή του 2015 θα ήταν κατά 15 δισ. ευρώ μεγαλύτερη, αν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δεν είχαν πάρει τόσο χρόνο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα επηρεάσει την ανάκαμψη φέτος, ενώ τα κυβερνητικά ομόλογα εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με όλα όσα παρακολουθούν οι World Bond Indexes του Bloomberg και το χρηματιστήριο της Αθήνας το ίδιο. Οι τράπεζες έχουν πληγεί ιδιαίτερα, χάνοντας πάνω από το μισό της χρηματιστηριακής τους αξίας.

Γιατί οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να περικόψει συντάξεις;

Η Ελλάδα έχει σχεδόν 2,7 εκατ. συνταξιούχους και η μέση σύνταξη είναι περίπου 960 ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το σύνολο των συνταξιούχων και ανέργων είναι υψηλότερο από τα 3,7 εκατ. εργαζόμενους στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Πέρυσι, το κράτος ξόδεψε το 22,7% του προϋπολογισμού για να κλείσει τις τρύπες στα Ταμεία, ενώ η κρατική δαπάνη για τις συντάξεις ισούται με το 14,9% του ΑΕΠ, έναντι ενός μέσου 7,9% που εμφανίζουν τα άλλα μέλη του ΟΟΣΑ.

Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα για τους πιστωτές;

Οι συντάξεις, οι δημοσιονομικές προοπτικές και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας. Τα δύο πρώτα συνδέονται στενά, ενώ η χώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που θέτει η συμφωνία. Η Ελλάδα έχει προτείνει τη συγκέντρωση περισσότερων φόρων, ώστε να ισορροπήσουν τα νούμερα στις συντάξεις, ενώ η ΕΕ λέει πως αυτό θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη, «τιμωρώντας» τους εργαζόμενους. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποκρούσει ισχυρισμούς για πρακτικές που συνδέονται με προσλήψεις. Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στους δημοσιογράφους πως κάποια ελληνικά υπουργεία έχουν προχωρήσει σε «απογοητευτικές» προσλήψεις που δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις.

Πόσα χρήματα διακυβεύονται;

Το ακριβές ποσό της επόμενης εκταμίευσης θα εξαρτηθεί από το πότε θα δοθεί και για πότε είναι προγραμματισμένες οι επόμενες δεσμεύσεις. Οι πιστωτές θέλουν η Ελλάδα να έχει αρκετά μετρητά, ώστε να εξυπηρετήσει τις κοντινές πληρωμές της. Ωστόσο δεν θέλουν να της δώσουν το περιθώριο να σταματήσει να παίρνει στα σοβαρά τις δεσμεύσεις της. Οι τρέχουσες προσδοκίες είναι στα τέσσερα με έξι δισ. ευρώ, δηλαδή αρκετά για το πρώτο μισό του καλοκαιριού, χωρίς να φτάνουν για μια μεγάλη πληρωμή που λήγει τον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v