Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: O μίνιμουμ στόχος στα κόκκινα δάνεια

Γιατί ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, έθεσε στο 10% τον ελάχιστο στόχο ανάκτησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις τράπεζες. Τι δείχνουν τα στοιχεία εισπράξεων από τις 14 bad banks. Ως το τέλος του μήνα οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Τράπεζες: O μίνιμουμ στόχος στα κόκκινα δάνεια

Τη διαβεβαίωση ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν θα χρειαστούν φέτος νέα κεφάλαια έδωσε στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν κεφαλαιακές ανάγκες ούτε τα επόμενα χρόνια, αν ανατάξουν έστω μερικώς τα «κόκκινα» δάνεια.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων της Βουλής, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νέων αυξήσεων κεφαλαίου φέτος, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια ύψους 37 δισ. ευρώ (σ.σ. προφανώς υπολογίζονται και οι συμφωνίες πώλησης Finans, NBGI, Eurolife), εκ των οποίων τα 17 δισ. ευρώ αποτελούν κεφαλαιακό απόθεμα.

Η βίαιη πτώση των αποτιμήσεων δεν προκαλεί μείωση των εποπτικών τους κεφαλαίων παρά μόνο πίεση στην αξία εξασφαλίσεων επί μετοχών για χορηγηθέντα δάνεια κυρίως σε επιχειρήσεις, κάτι που επίσης μπορεί να αποβεί πρόσκαιρο.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια ούτε τα επόμενα χρόνια, εφόσον πετύχουν να ανατάξουν μέρος των κόκκινων δανείων. Βάσει του Μνημονίου, οι τράπεζες θα πρέπει σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την TτΕ να καθορίσουν τους επιχειρησιακούς στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους ανά έτος για τα επόμενα χρόνια.

Η διαδικασία στοχοθεσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με την TτΕ στο τέλος του τρέχοντος μήνα, αν και τα τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν αισιόδοξο το παραπάνω σενάριο εκτιμώντας ότι θα απαιτηθεί διάστημα ενός ακόμη μήνα.

Μετά τον καθορισμό των επιχειρησιακών στόχων, οι τράπεζες θα υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις από τον Ιούνιο του 2016 στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε σχέση με βασικούς δείκτες επιδόσεων που θα έχουν ορισθεί. Το ΤΧΣ θα εφαρμόσει επίσης κριτήρια επιδόσεων εξυγίανσης μη εξυπηρετούμενων δανείων στη διαχείριση των τραπεζών ως προς τους επιχειρησιακούς στόχους που θα συμφωνηθούν μεταξύ των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για να δώσει το μέγεθος των δυνατοτήτων ανάκτησης κόκκινων δανείων, ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποίησε το παράδειγμα των 14 υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων (ΑΤΕ, Proton, ΤΤ, Probank, FBB, Πανελλήνια και συνεταιριστικές). Σημείωσε ότι από απαιτήσεις ύψους 9,5 δισ. ευρώ, οι υπό εκκαθάριση τράπεζες έχουν προς το παρόν εισπράξει μέσω ρυθμίσεων και πωλήσεων εξασφαλίσεων και περιουσιακών στοιχείων περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις τους αποτελούν, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κ. Γ. Στουρνάρας, τον ελάχιστο στόχο που πρέπει να τεθεί από τις συστημικές τράπεζες. Αν τα υπό εκκαθάριση τραπεζικά ιδρύματα πέτυχαν να εισπράξουν κοντά στο 8,5% από ένα χαρτοφυλάκιο χειρότερο από αυτά που έχουν οι συστημικές τράπεζες, οι τελευταίες μπορούν να εισπράξουν τουλάχιστον το 10% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 108 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι υπό εκκαθάριση τράπεζες έχουν χαρτοφυλάκια δανείων που εµφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ηµερών σε ποσοστό 96%.

Την εκτίμηση ότι υπάρχει κρυμμένη υπεραξία στα κόκκινα δάνεια, εφόσον υπάρξει σωστή διαχείριση, διατύπωσε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αρης Ξενόφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v