Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει εκτροχιαστεί η διαπραγμάτευση με Αθήνα

«Λανθασμένες οι φήμες ότι η διαδικασία έχει εκτροχιαστεί», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Δήλωσε αισιόδοξος για «καλό αποτέλεσμα» στις διαπραγματεύσεις. Κάλεσμα Σόιμπλε να ευθυγραμμιστεί η Αθήνα με τους στόχους. Τι είπε ο Μοσκοβισί για επιστροφή των θεσμών.

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει εκτροχιαστεί η διαπραγμάτευση με Αθήνα

«Εχει γίνει πολλή δουλειά με την Ελλάδα. Στο Eurogroup θα εξετάσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί», υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα συνεχίζει να μιλά με τους θεσμούς για το συνταξιοδοτικό και δημοσιονομικά θέματα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία, αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «υπάρχουν φήμες στον Τύπο ότι η διαδικασία έχει εκτροχιαστεί. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι λανθασμένες» ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ απηύθυνε προειδοποίηση στην Πορτογαλία ότι η εκεί κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες προϋπολογισμού της Ε.Ε. εάν χρειαστεί.

Σόιμπλε: Να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους η Αθήνα

Η ευρωζώνη θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του προγράμματος, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε σχόλιό του για την Πορτογαλία, τόνισε ότι «θα τη συμβούλευε να μην εκτροχιάζεται από την οδό των μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας πως είναι επικίνδυνο για τη Λισσαβόνα να συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές. Βλέπουμε ότι οι αγορές είναι ήδη νευρικές για την Ελλάδα, συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Επανέλαβε ότι δεν έχει καμία ανησυχία για την Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα στις τράπεζες είναι "λίγο υπερβολική". 

Μοσκοβισί: Να συνεχιστεί η πρόοδος στο ασφαλιστικό

Εάν συνεχιστεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ιδίως στο ασφαλιστικό, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες, υπογράμμισε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. 

«Οι εργασίες προχωράνε καλά. Ο διάλογος είναι εποικοδομητικός», υπογράμμισε ο επίτροπος. Όπως είπε, η δουλειά σε «τεχνικό επίπεδο» συνεχίζεται ενώ σημείωσε ότι η διατήρηση αυτού του ρυθμού θα επιτρέψει και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι «συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα προχωράει».

Σχολιάζοντας τους κλυδωνισμούς στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο σε σχέση με το παρελθόν. 

Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Εχει χτιστεί εμπιστοσύνη με την Αθήνα

O φινλανδός υπουργός οικονομικών Αλεξ Στουμπ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση έκανε λόγο για καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. "Από πέρυσι το καλοκαίρι ενισχύεται η εμπιστοσύνη, έχει γίνει πολλή δουλειά", υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο ταξίδι Τσακαλώτου στο Ελσίνκι.

Σημείωσε ωστόσο ότι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά. Ελπίζω τις επόμενες εβδομάδες να λάβουμε το πράσινο φως από τους θεσμούς, υπογράμμισε.  

Σέλινγκ: Η Αθήνα έχει κάνει περισσότερα στο τρίτο πρόγραμμα

Ο αυστριακός υπουργός οικονομικών Χανς Σέλινγκ σημείωσε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά με την Ελλάδα, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα έχει κάνει περισσότερα στο τρίτο πρόγραμμα σε σχέση με τα δυο προηγούμενα. 

Περισσότερη διαφάνεια στο Eurogroup ζητά ο Ντάισελμπλουμ

Περισσότερη διαφάνεια στις υποθέσεις του Eurogroup ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ κάνει λόγο για τις νέες προκλήσεις της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει πλέον η ευρωζώνη, σχολιάζοντας πως «πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας σε δύσκολες εποχές».

Όπως τονίζει, η διατήρηση της εμπιστοσύνης είναι «ζωτικής σημασίας για τη νομιμότητα όλων των δύσκολων αποφάσεών μας».

«Αν και είμαστε μια ανεπίσημη ομάδα, λαμβάνουμε αποφάσεις που επηρεάζουν τη μελλοντική πορεία κρατών-μελών και της νομισματικής μας ζώνης συνολικά, αποφάσεις για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε υπόλογοι».

Ο Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του υποστηρίζει πως για τον λόγο αυτό και «ως θέμα αρχής» θα πρέπει «να στοχεύουμε να είμαστε όσο πιο διαφανείς γίνεται αναφορικά με τις εργασίες μας στο Eurogroup».

Ο επικεφαλής του Eurogroup ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια στην προετοιμασία της ατζέντας, στη δημοσιοποίηση επιστολής σύνοψης των αποτελεσμάτων των συνεδριάσεων της ομάδας, αλλά και δημοσιοποίηση των εγγράφων των εργασιών όσο το δυνατόν συντομότερα, «ώστε το κοινό και ο Τύπος να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένοι και να μη σημειώνουν μόνο αλλά να συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη διαδικασία ενίσχυσης της ευρωζώνης».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το έγγραφο αυτό εστάλη τον Δεκέμβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v