Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί δυο μελών του ελικοπτέρου

Σϋμφωνα με το ΓΕΕΘΑ οι σοροί ανήκουν στον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου. Παραμένει αγνοούμενος ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης (κυβερνήτης).

Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί δυο μελών του ελικοπτέρου
Τραγική κατάληξη είχε η συντριβή του ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού στο νησί Κίναρος. Μέχρι στιγμής οι έρευνες των σωστικών συνεργείων προχώρησαν στην ταυτοποίηση των σορών των δύο μελών του πληρώματος.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ανήκουν στον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου. Παραμένει αγνοούμενος ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης (κυβερνήτης).

Όσο περνούν οι ώρες λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός και ο τρίτος χειριστής του ελικοπτέρου AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, συντρίμμια του οποίου βρέθηκαν σε απόκρυμνη περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου (ανατολικά Αμοργού-δυτικά Λέρου-Καλύμνου).

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες.

Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ και τα ονόματα των μελών του ελικοπτέρου για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους είναι ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης κυβερνήτης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς συγκυβερνήτης και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου Ναυτίλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας εξήρε την εμπειρία του πληρώματος και μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ παρατήρησαν: «δεν μπορούμε να πούμε συλλυπητήρια γιατί δεν τους έχουμε βρει».

Στις συνεχιζόμενες έρευνες συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.

Τσίπρας: Θα διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας

Μητσοτάκης: Ολοι οι Έλληνες πενθούμε

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα.

Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε.

Συγκλονισμένος, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας».

Τη βαθιά του οδύνη εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για τον θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης στο Αιγαίο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ

Οπως τονίζει «οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες του τραγικού αυτού συμβάντος που στέρησε τη ζωή των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού εν ώρα καθήκοντος.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Ποτάμι: Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ηρωικών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο», σημειώνει το Ποτάμι.

«Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα. Το Ποτάμι συμπαραστέκεται αμέριστα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που παρ΄ όλες τις θυσίες που έχει υποστεί, επιτελεί με μεγάλη ευσυνειδησία καθημερινά το καθήκον του με κίνδυνο της ζωής του».

Συλλυπητήρια από Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος του ελικοπτέρου, μα και στη μεγάλη οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πράγματι μια οικογένεια που υπηρετεί με φιλότιμο, επαγγελματισμό και αυτοθυσία, τον Ελληνικό λαό και τη χώρα.»

 

ΠΗΓΗ: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v