Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό μήνυμα ΔΝΤ με... πολλαπλούς αποδέκτες

Η «αισιοδοξία» του Eurogroup για συμφωνία έως τα τέλη Μαρτίου και το σοκ της παρέμβασης Τόμσεν, με το σήμα σε Ελλάδα και EE να ετοιμάζονται για δύσκολες αποφάσεις. «Γολγοθάς» ο προσδιορισμός μέτρων έως και 9 δισ. με μείωση συντάξεων και η απομείωση χρέους.

Σκληρό μήνυμα ΔΝΤ με... πολλαπλούς αποδέκτες

Τους δικούς του όρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φέρνοντας στο προσκήνιο μέτρα έως και 9 δισ. ευρώ με μαχαίρι στις συντάξεις και υπό την απειλή επαναφοράς του Grexit στο προσκήνιο.

Λίγο πριν από τις εννέα χθες το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, το κλίμα για την Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό.

Οι επίσημες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινκ, ακόμα και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα Τσακαλώτου - Σόιμπε - Μοσκοβισί, τα οποία τους αποτύπωναν χαμογελαστούς, άφηναν να διαφανεί φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει δρόμος ακόμα να καλυφθεί, υπάρχουν ανοιχτά δύσκολα ζητήματα, αλλά μπορούμε έως το Πάσχα των Καθολικών (στις 27 Μαρτίου) να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, ήταν η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων από τους Ευρωπαίους.

Λίγο αργότερα, το σκηνικό ανατράπηκε. Ο Π. Τόμσεν, με ανάρτησή του στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μεταφρασμένη μάλιστα στα ελληνικά, όχι μόνο αμφισβητούσε την αξιοπιστία των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αλλά υπεδείκνυε με σαφήνεια μαχαίρι στις συντάξεις, βγάζοντας κόκκινη κάρτα σε υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ζητώντας δημοσιονομικά μέτρα της τάξεως του 4% έως 5% του ΑΕΠ.

Από 7 έως 9 δισ. ευρώ δηλαδή έως το 2018, την ώρα που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να πετύχει δημοσιονομική εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό φέτος και μέχρι πρότινος αρνούνταν την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού.

Η παρέμβαση Τόμσεν είναι σαφές ότι έχει πολλούς αποδέκτες. Εντός κι εκτός συνόρων. Προς όλες τις κατευθύνσεις όμως το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν -όπως είναι το αγαπημένο μότο του ΔΝΤ- σε όρους μέτρων, χρέους και μεταρρυθμίσεων, αλλιώς το φάντασμα του Grexit δεν θα αργήσει να επιστρέψει.

Δύσκολες επιλογές πρέπει να γίνουν από όλες τις πλευρές, αναφέρεται. «Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν και τα δύο. Αναμφίβολα, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο -ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν», σημειώνει ο Π. Τόμσεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v