Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι εντολές της Κομισιόν στην Ελλάδα για την Σένγκεν

Σοβαρές ελλείψεις στη διενέργεια των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα από την Ελλάδα διαπιστώνει η Κομισιόν. Προτείνει 50 δράσεις για την κάλυψη τους. Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν, δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Oι εντολές της Κομισιόν στην Ελλάδα για την Σένγκεν

Να λάβει κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας διενεργείται έλεγχος των εξωτερικών συνόρων ο οποίος συνάδει με το κεκτημένο του Σένγκεν, ώστε να μη διακυβεύεται η λειτουργία του χώρου Σένγκεν, συνιστά η Κομισιόν στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι σε απόφαση που εξέδωσε στις 12 Φεβρουαρίου, ότι στην επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου 2015 αποκαλύφθηκαν σοβαρές ελλείψεις στη διενέργεια των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα από την Ελλάδα, ιδίως λόγω ελλείψεων στη σωστή ταυτοποίηση και καταγραφή των παράτυπων μεταναστών στα νησιά και της ανεπάρκειας σε προσωπικό και εξοπλισμό για τον έλεγχο των εγγράφων ταυτότητας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η σαφής εικόνα της κατάστασης και η ικανότητα αντίδρασης δεν επαρκούν για την αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων. Οι σοβαρές αυτές ελλείψεις που σχετίζονται με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια και θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του χώρου χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Συνολικά, η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να λάβει 50 δράσεις για να καλύψει ελλείψεις που διαπιστώθηκαν σε σημεία συνόρων στα οποία πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις. Οι δράσεις εστιάζουν στην διαδικασία καταγραφής, στην επιτήρηση των συνόρων, στις αναλύσεις κινδύνου, στην διεθνή συνεργασία, στους ανθρώπινους πόρους και στην κατάρτιση, στις διαδικασίες συνοριακών ελέγχων, στην υποδομή και τον εξοπλισμό.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσιεύματα που επαναφέρουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε:

Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν. Αντί να εστιάζουμε στη κινδυνολογία, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα θετικά βήματα στα οποία κάνουν αναφορά και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής. Υπάρχει σαφής επιτάχυνση από την ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κάθε δυνατή στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που σχετίζονται και με τη μεταναστευτική πίεση.

Όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό: να αποκατασταθεί η ομαλή και η πλήρης λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και να διαφυλαχθεί η ελεύθερη μετακίνηση»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v