Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο κρας τεστ Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Κρίσιμες επαφές θα έχει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με ευρωπαϊκούς παράγοντες. Πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες πιέσεις «να βάλει πλάτη» στα μέτρα. Τι θα πει για οικονομία και προσφυγικό. Σε προσυνεδριακούς ρυθμούς κινείται η Συγγρού.

Το πρώτο κρας τεστ Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Εντατικά μαθήματα για τις πρώτες του διεθνείς επαφές, υπό την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ, κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την προσεχή εβδομάδα μεταβαίνει για τρεις μέρες στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πρόκειται για το πρώτο κρας τεστ του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους ευρωπαίους ομοϊοδεάτες του, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και με το πολιτικό σκηνικό να δείχνει ιδιαίτερα ρευστό.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του προκειμένου να πάει όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένος στην πολιτική καρδιά της Ευρώπης, γνωρίζοντας ότι, παρά τις πολύ καλές προσωπικές σχέσεις που διατηρεί με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι πιέσεις προς αυτόν για συμβολή της ΝΔ στην πολιτική σταθερότητα του τόπου.

Αναμένεται να κληθεί, για παράδειγμα, να εξηγήσει γιατί το κόμμα του ψήφισε τη νέα συμφωνία στις 14 Αυγούστου και όχι τα μέτρα που τη συνοδεύουν, ενώ θα πρέπει να υπερασπιστεί και ορισμένες από τις αδιαπραγμάτευτες για τη χώρα μας εθνικές γραμμές που κατά καιρούς αμφισβητούνται από στελέχη του ΕΛΚ, όπως η παραμονή μας στη συνθήκη Σένγκεν.

«Η ΝΔ έχει τις δικές της σαφείς δημοσιοποιημένες θέσεις και με αυτές συμμετέχει στον διάλογο με όλους τους ηγέτες. Έχουμε σαφείς θέσεις και αντιλήψεις», λένε στη Συγγρού, διαμηνύοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει διαφορετική γλώσσα από αυτή που χρησιμοποιεί εντός των τειχών.

«Δύο πλειοψηφίες»

«Στήριξη α λα καρτ δεν παρέχουμε και ο πρόεδρος θα το επαναλάβει και στις Βρυξέλλες», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι αυτός «θα εξηγήσει στο ΕΛΚ το αυτονόητο. Ότι συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν γίνεται να υπάρχουν στη Βουλή δύο πλειοψηφίες, η μία για να ψηφίζει τα μέτρα και η άλλη για να συνεχίζει με κάθε τρόπο τη γνωστή καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης», τονίζει. Παράλληλα, η ίδια πηγή εκφράζει την άποψη πως τελικά οι χριστιανοδημοκράτες ευρωπαίοι δεν θα επιμείνουν για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού «έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται».

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πείσει τους συνομιλητές του για την μεταρρυθμιστική πορεία που οραματίζεται για τη χώρα, παραθέτοντας συνοπτικά τις θέσεις της ΝΔ για τη φορολογία και το ασφαλιστικό. Ανάμεσα στους άλλους, κατά την τριήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες, θα έχει τετ α τετ με την Άγκελα Μέρκελ, τον Μαριάνο Ραχόι και τον Πέντρο Πάσος Κοέλιο, τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, τον Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόσεφ Ντολ, τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόσταφτ και τους Επιτρόπους Πιέρ Μοσχοβισί, Γιούρι Κατάινεν, Κορίνα Κρέτου, Χρήστο Στυλιανίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Τήρηση των δεσμεύσεων

Με τους δύο τελευταίους -και όχι μόνο με αυτούς- ο πρόεδρος της ΝΔ θα εστιάσει στο μείζον πρόβλημα του προσφυγικού, όπου θα επαναλάβει τις θέσεις του κόμματός του περί ευθυνών όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Έμφαση θα δώσει στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων από την Ε.Ε. και την Τουρκία και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα καλείται να σεβαστεί ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα σύνορα και την ασφάλειά της. Κανείς, υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορεί να παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας και ακριβώς για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η ουσιαστική παρουσία και η επιχειρησιακή ενίσχυση της Frontex.

Όσον αφορά το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου, η ΝΔ λέει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με βασική προϋπόθεση ότι κάθε τέτοια διεθνής δράση θα πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία και τα - σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο - δικαιώματα και αρμοδιότητες της χώρας.

Αυτές τις θέσεις ο κ. Μητσοτάκης θα υποστηρίξει και ενώπιον των πρεσβευτών των υπολοίπων 28 κρατών - μελών της ΕΕ στην Αθήνα, τους οποίους έχει προσκαλέσει σε γεύμα εργασίας για τη Δευτέρα, μία μέρα πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Μαζί με την κοινωνία»

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο, η ΝΔ βρίσκεται από χθες και επισήμως σε προσυνεδριακή τροχιά, ύστερα από την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της έναρξης των διαδικασιών του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου της ΝΔ. Αυτό θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το τριήμερο 22 – 24 Απριλίου και ήδη ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα synedrio.nd.gr για τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος. Ανάμεσα στα άλλα, όσοι επιθυμούν καλούνται να τοποθετηθούν σε θέματα όπως ο τρόπος εκλογής του προέδρου του κόμματος, η διάρκεια της θητείας του, η ποσόστωση των γυναικών, ο τρόπος κατάρτισης των ψηφοδελτίων, η αξιολόγηση των κομματικών στελεχών και η χρηματοδότηση του κόμματος.

«Μαζί με την κοινωνία θα δημιουργήσουμε τη ΝΔ του αύριο, τη νέα Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης που δίνει μεγάλη έμφαση στην ενισχυμένη συμμετοχή των μελών του κόμματος στη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v