Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινα δάνεια: Πού δεν κάνει πίσω η τρόικα

Τι αντιπροτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές για τις κατηγορίες κόκκινων δανείων που έχουν εξαιρεθεί από την πώληση σε funds. Η «μεταστροφή» της Κομισιόν. Λίγες ελπίδες δίνουν οι διοικήσεις των τραπεζών. Το παράδειγμα της... Κύπρου.

Κόκκινα δάνεια: Πού δεν κάνει πίσω η τρόικα

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές στα κόκκινα δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία και επιμένουν στη θέσπιση πλαισίου που θα επιτρέπει τη δυνατότητα πώλησής τους σε ξένα funds.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων έχουν εξαιρεθεί της προοπτικής πώλησης έως την 15η Μαρτίου 2016. Το ζήτημα των εν λόγω κόκκινων δανείων είναι «καυτό» και τις δύο πλευρές τις χωρίζει άβυσσος...

Η κυβέρνηση από την πλευρά της βάζει όρια και αναμένεται, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την πορεία της διαπραγμάτευσης στο συγκεκριμένο θέμα, να σηκώσει τους τόνους, έχοντας έτοιμη την αντιπρότασή της, την οποία έχει ετοιμάσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και είναι ενήμερες και οι διοικήσεις των τραπεζών.

Οι δανειστές, ωστόσο, ζητούν απελευθέρωση τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα αποφασίσουν τι θα πουλήσουν και τι όχι, ωστόσο η προοπτική πώλησης θα λειτουργήσει εκβιαστικά για τις 25.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν και δεν πληρώνουν.

Η αντιπρόταση της Αθήνας

Η κυβέρνηση, λοιπόν, προτείνει την πλήρη και καθολική εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία του δανειολήπτη.

-Προτείνει επίσης την εξαίρεση των κόκκινων καταναλωτικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία έως του ποσού (σ.σ. ύψος δανείου) των 20.000 ευρώ. Δεδομένου ότι η κρίσιμη μάζα των κόκκινων καταναλωτικών είναι μέχρι 20.000 ευρώ, οι δανειστές το απορρίπτουν με το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύονται όλοι. Μάλιστα, μετά το 2007 οι ελληνικές τράπεζες κάλεσαν τους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων άνω των 10.000 ευρώ να κάνουν χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων με αισθητά μειωμένα επιτόκια, εφόσον βάλουν ενέχυρο κάποιο ακίνητο.

-Προτείνει ακόμα την εξαίρεση από την προοπτική πώλησης των κόκκινων δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι το ύψος των 250.000 ευρώ. Το ύψος του δανείου που θέλει να εξαιρείται η κυβέρνηση για τα δάνεια των μεσαίων επιχειρήσεων ανεβαίνει στις 500.000 ευρώ.

«Θα είναι σκληροί»

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η διαπραγμάτευση στο επίμαχο ζήτημα των κόκκινων δανείων που έχουν μείνει εκτός του πλαισίου πώλησης θα είναι δύσκολη και εκτιμούν ότι οι δανειστές "θα είναι σκληροί καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένουν στο άνοιγμα της αγοράς και την εις βάθος αντιμετώπιση των επισφαλειών".

Με την άποψη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τάσσεται πλέον και η Κομισιόν, καθώς το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παίρνει διαστάσεις και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, πόσω μάλλον εν μέσω τριγμών που προκαλεί στις τραπεζικές μετοχές η υπόθεση της Deutsche Bank.

Κάντε το όπως η Κύπρος

Η ανυποχώρητη στάση των δανειστών, κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο ζήτημα των κόκκινων δανείων φάνηκε ξεκάθαρα στην διαπραγμάτευσή τους με την κυβέρνηση της Κύπρου. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση του νησιού δέχθηκε τη θέσπιση του πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και όσων είχαν ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τελικά, ανεξάρτητα από το πλαίσιο, την πώληση δανείων θα την κρίνει η αγορά καθώς προς το παρόν οι τιμές που δίνουν τα ξένα funds είναι εξευτελιστικές, ενώ δεν έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για αγορά πακέτων δανείων με ακίνητα στις γειτονιές της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v