Ασφαλιστικό: Πισώπλατα χτυπήματα από τα έσοδα

Αυξάνονται οι πονοκέφαλοι για το υπουργείο Εργασίας ενώ «καθαρογράφεται» η νέα πρόταση προς τους αγρότες. Μειωμένα κατά 8% τα έσοδα του ΙΚΑ τον Ιανουάριο. Κίνδυνος να καταβάλει μειωμένα μερίσματα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Ασφαλιστικό: Πισώπλατα χτυπήματα από τα έσοδα

Συνεχώς ξετρυπώνουν προβλήματα για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που μετά το μέτωπο των πιστωτών, τα μπλόκα των αγροτών και τις διαμαρτυρίες των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών, βρίσκεται αντιμέτωπη και με προβλήματα ρευστότητας των Tαμείων.

Την ώρα που στο υπουργείο επεξεργάζονται πυρετωδώς νέα, βελτιωμένη πρόταση για τρεις κατηγορίες εισφορών που οδηγούν σε τρεις διαφοροποιημένες δέσμες συντάξεων αναφορικά με τους αγρότες, ολοκληρώνουν την ποσοτικοποίηση όλων των προβλέψεων του σχεδίου μεταρρύθμισης ενόψει της σκληρής μάχης με τους πιστωτές και προσπαθούν να «κλείσουν τρύπες» προκειμένου να πληρωθούν στην ώρα τους αλλά και στο ύψος τους οι συντάξεις.

Η πρόταση προς τους αγρότες αφορά στη δυνατότητα επιλογής μικρότερης εισφοράς, που θα οδηγεί βέβαια και σε μικρότερες συντάξεις. Προβλέπονται τρεις κατηγορίες εισφορών για την κύρια σύνταξη: 12%, 14% και 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.

Βέβαια, όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% του εισοδήματός τους θα δικαιούνται τα 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ, ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα.

Αναλόγως, όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους, θα λαμβάνουν 14/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 268 ευρώ συν το ανταποδοτικό κομμάτι από τις εισφορές τους. Όσοι αγρότες επιλέξουν να πληρώνουν μειωμένες εισφορές και θελήσουν να λάβουν τελικά ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη, θα προβλέπεται να έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω εξαγοράς.

Όσοι επιλέξουν το 20% που προβλέπει το προσχέδιο Κατρούγκαλου θα δικαιούνται ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη, δηλαδή 384 ευρώ συν το ανταποδοτικό τους κομμάτι. Επίσης θα μπορούν να έχουν τη μεταβατικότητα που προβλέπεται στο νομοσχέδιο με επιπλέον παράταση κατά ένα χρόνο, ώστε να φτάσουν σταδιακά στο 20% το 2020 και όχι το 2019.

Στον αντίποδα, στο υπουργείο Εργασίας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε νέα πρόταση προς τους επιστημονικούς φορείς ή τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι πιστωτές...

Εδώ και δύο εβδομάδες άλλωστε, επιδιώκουν να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα με τους εκπροσώπους των πιστωτών, που αφορούν όμως σε δευτερεύοντα θέματα, καθώς για τα μεγάλα, στα οποία προστέθηκε εσχάτως και η απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση των κύριων συντάξεων, η διαπραγμάτευση θα γίνει εκ του σύνεγγυς, στην Αθήνα, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη, ολοκληρώνουν τις ποσοτικοποιήσεις όλων των παραμέτρων του νέου ασφαλιστικού, ενώ εκπονούν μελέτη και για τις επικουρικές συντάξεις.

... και οι τρύπες

Εν τω μεταξύ, για έναν ακόμη μήνα, τον Φεβρουάριο, το ΙΚΑ προχωρά στη λήψη νέου δανείου ως ολιγοήμερη ταμειακή διευκόλυνση, ύψους 210 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες καταβολής των συντάξεων. Πρόκειται για πάγια τακτική που ακολουθείται από το 2012 και μετά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν.

Παράλληλα, κίνδυνο να καταβάλει σε όλους τους δικαιούχους το 1/3 της παροχής αντιμετωπίζει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταμείο υπάρχουν έσοδα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, έναντι αναγκών για την πληρωμή 284.000 μερισμάτων, της τάξης των 36 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, για να καταβληθούν τα μερίσματα, χρειάστηκε να χορηγηθεί ολιγοήμερο δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ, το οποίο όμως πρέπει τώρα να επιστραφεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v