Τουσκ: Δεν είναι λύση ο αποκλεισμός από Σένγκεν

Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δήλωσε πιο αισιόδοξος και για την αξιολόγηση μετά το ραντεβού με Τσίπρα. Επίθεση του πρωθυπουργού στους ακραίους της Ευρώπης.

Τουσκ: Δεν είναι λύση ο αποκλεισμός από Σένγκεν

Αλέξης Τσίπρας και Ντ. Τουσκ εμφανίστηκαν να ταυτίζονται στην άποψη ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλος βάρος και ότι ο αποκλεισμός της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα του προσφυγικού. Αντίθετα χρειάζεται καλύτερη συνεργασία για φύλαξη των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα σήκωσε το γάντι και απευθυνόμενος προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης μίλησε για φωνές που δρουν ενάντια στις αρχές της ΕΕ.

«Οι συζητήσεις με τον Ν. Τουσκ είναι πάντα εποικοδομητικές, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις όπως η σημερινή», είπε ο πρωθυπουργός μετά το ραντεβού. «Αναφορικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπογραμμίσαμε ότι συνιστά διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση», τόνισε ο πρωθυπουργός. Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, με σεβασμό στις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου, σεβασμό στην αλληλεγγύη και στις αρχές της Ενωσης.

Είναι δυσανάλογο το βάρος που κλήθηκε να σηκώσει ο ελληνικός λαός. Βάρος που αντιμετωπίζουμε με ανθρωπισμό και σεβόμενοι τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, τόνισε.

Οπως συμπλήρωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε πάνω σε κάποιες αξίες και σήμερα καλείται να ξαναβρεί αυτές τις αξίες. Τονίσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, τη σημασία να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος στη Συρία. Συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτικό να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουμε λάβει. Η στήριξη του Λιβάνου και της Ιορδανίας, η μείωση των ροών από την Τουρκία, η εντατικοποίηση του κυνηγητού των διακινητών και η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία.

Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι καθημερινά θα μαθαίνουμε για ναυάγια. Συμφωνήσαμε για ενίσχυση της Frontex αλλά και τη στήριξη των χωρών των Βαλκανίων καθώς και την επιτάχυνση της επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης αλλά και την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στο ΝΑΤΟ, έχει σκοπό την ενίσχυση των τουρκικών αρχών για τον εντοπισμό των διακινητών στην Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η δράση του θα γίνει με προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Υπογράμμισα στον κ. Τουσκ ότι αυτή την ώρα εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της. Η μία είναι φιλοευρωπαϊκή, ανεξαρτήτως των επιμέρους διαφορών για την οικονομία ή αλλού, και από την άλλη υπάρχει μια αντιευρωπαϊκή αντίληψη που θεωρεί ότι μπορεί ο καθένας να αντιμετωπίζει τα προβλήματα μόνος του. Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη ομάδα».

Μια σειρά από χώρες προβάλλουν την αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη και δεν διστάζουν να επιτίθενται στην Ελλάδα. Αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες δράσεις και όχι με blame game.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ότι εγκαινιάστηκαν hot spots και κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα. «Αυτό δεν αρκεί. Ο αγώνας θα είναι καθημερινός».

Το Brexit

Σε ό,τι αφορά στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θέλει να συμβάλει σε έναν ισόρροπο συμβιβασμό. Κατανοούμε το δικαίωμα του βρετανικού λαού να πάρει θέση με δημοψήφισμα. Ο συμβιβασμός πρέπει να εξασφαλίζει την πρόοδο της Ευρώπης και τον σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης. «Και στο ζήτημα της Βρετανίας πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις με ενότητα. Δεν είναι περίοδος για εξόδους. Είναι περίοδος για να ενώσουμε δυνάμεις».

Τουσκ: Τεστάρονται τα όρια των αντοχών μας

Το προσφυγικό τεστάρει τα όρια της Ευρώπης, παραδέχτηκε ο Ντ. Τουσκ και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν προκάλεσε την κρίση. Ούτε η Ευρώπη την προκάλεσε. Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία, ούτε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες, είπε και έπλεξε το εγκώμιο στους νησιώτες που είναι υποψήφιοι και για το Νόμπελ.

Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα σύνορά μας, τόνισε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι να δούμε τις αιτίες αλλά πώς θα βρούμε λύσεις και πώς θα συμφωνήσουμε με την Τουρκία και πώς θα προχωρήσουμε.

Ο Ντ. Τουσκ έδωσε έμφαση στο ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα και στην οικονομική της διάσταση. Μετά τη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα είμαι πιο αισιόδοξος και για το θέμα της αξιολόγησης, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Βρετανία 

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο προσπαθεί να δει τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης, όπως η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας και η προσφυγική κρίση, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπημένη λύση στη Βρετανία. Εχουμε ακόμα πολλά δύσκολα θέματα μπροστά μας που θα πρέπει να λύσουμε. Με τον Αλέξη Τσίπρα συγκλίνουμε σε πολλά σημεία για αυτό το θέμα, τόνισε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v