Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό παζάρι σε διπλό ταμπλό στις Βρυξέλλες

Να ξεκλειδώσει τη διαπραγμάτευση θα επιχειρήσει ο Α. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Σε εξέλιξη η συνάντηση με Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Γιατί ορίστηκε Ολομέλεια της Βουλής Παρασκευή και Σάββατο. Μάχη και για το προσφυγικό, με σύμμαχο τη Μέρκελ.

Σκληρό παζάρι σε διπλό ταμπλό στις Βρυξέλλες

Τη «μάχη του προσφυγικού», από την πλευρά της Ελλάδας, θα δώσει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, με σύμμαχο... την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να αποσπάσει συγκεκριμένη δέσμευση για την «υπ' αριθμόν μία» εκκρεμότητα, την αξιολόγηση.

Ως προς αυτό, το Μαξίμου κάθεται «σε αναμμένα κάρβουνα» όσο δεν δίνουν οι θεσμοί ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα. «Οταν συμβεί αυτό, να θεωρείτε τη συμφωνία δεδομένη», λένε χαρακτηριστικά δύο κορυφαία στελέχη του, τα οποία από την προηγούμενη εβδομάδα κιόλας φρόντισαν να προσγειώνουν τους ανυπόμονους: «μην περιμένετε νέα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής». Δηλαδή, πριν από την Παρασκευή...

Οι καθημερινές (και πυκνές, εσχάτως) συνομιλίες που έχουν οι κυβερνητικοί επιτελείς με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι... η επιστροφή θα συντελεστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο περισσότερο «προσγειωμένο», καθώς αποφεύγει να δώσει διαβεβαίωση και να προσδιορίσει ημερομηνία.

Αυτό αναμένεται να είναι και το αντικείμενο της συνάντησης που έχει αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αν και ουδείς στο Μαξίμου αναμένει κάποια επίσημη τοποθέτηση από τον πρόεδρο της Κομισιόν.

«Whatever it takes" αλλά... το ΔΝΤ;

Το μεγάλο αγκάθι είναι η στάση του ΔΝΤ, στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή πλευρά απορρίψει (επισήμως και ξεκάθαρα) τις θέσεις του Πολ Τόμσεν.

Οι «καταρχήν θετικές» (για τη χώρα) δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προβλήθηκαν μεν από το Μαξίμου για ευνόητους επικοινωνιακούς και διαπραγματευτικούς λόγους, ωστόσο οι επιτελείς του παραδέχονται ότι αφήνουν παραθυράκια για (ευρωπαϊκές) υπαναχωρήσεις.

«Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα διαπιστώσουμε εάν έχει βάση το 'whatever it takes' που είπαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση», λέει στο Euro2day.gr κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τυχόν παράταση της εκκρεμότητας.

Αυτή την ανησυχία «έβγαλε» χθες στο briefing και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, με τη φράση «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή», εννοώντας τα αιτήματα που έριξε στο τραπέζι ο κ. Τόμσεν (σ.σ. μειώσεις στις συντάξεις και νέα μέτρα ύψους 7-9 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή δε, η σπουδή των θεσμών να επισπεύσουν τη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια πριν κλείσει το ασφαλιστικό «δεν είναι καλό σινιάλο», καθώς παραπέμπει στη γνωστή τακτική των δανειστών «να ανοίγουν νέα θέματα πριν τελεσφορήσουν οι διαβουλεύσεις για τα τρέχοντα».

Θα τα πει στη Βουλή

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του πρωθυπουργού να μιλήσει από το βήμα της Βουλής το Σάββατο δείχνει την προσδοκία του να επιστρέψει «με κάτι χειροπιαστό» από τις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής.

Για τον λόγο αυτό, η συνεδρίαση στην Ολομέλεια για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας μετατέθηκε για Παρασκευή-Σάββατο, από Τετάρτη-Πέμπτη που είχε αρχικά προσδιοριστεί...

Τα «όπλα» για το προσφυγικό

Οσο για «τη μάχη του προσφυγικού»; Ο κ.Τσίπρας θα επιμείνει στη θέση ότι η προσπάθεια για ανακοπή των ροών θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν εκδηλωθεί στα τουρκικά παράλια, θα αναδείξει τη μη εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία στην κοινή Σύνοδο με την ΕΕ τον Νοέμβριο και, φυσικά, θα αντιταχθεί στα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και στα σχέδια για φράκτες στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα.

Τα «όπλα» του, εν προκειμένω, θα είναι δύο:

* Η ολοκλήρωση των τριών hot spots (Λέσβο, Χίο, Λέρο), η ταχεία κατασκευή των άλλων δύο (Σάμο, Κω), η παράδοση του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό και η ολοκλήρωση, την ερχόμενη εβδομάδα, του έτερου στα Διαβατά.

* Το ελληνικό «ναι» στη γερμανο-τουρκική πρωτοβουλία για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Αλλιώς θα κλείσουμε τα σύνορα, με όλες τις συνέπειες»

Σ' αυτή την προσπάθεια θα έχει σύμμαχο τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία, επανέλαβε χθες τη θέση πως «η εναλλακτική του κλεισίματος των συνόρων με την Ελλάδα θα είχε καταστροφικές συνέπειες».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, μόνο η συμφωνία με την Άγκυρα μπορεί να ανατρέψει τις αιτίες των προσφυγικών ροών, διότι, αλλιώς, «θα καταθέσουμε τα όπλα και θα κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδος-Βουλγαρίας-Μακεδονίας (έτσι αποκαλεί επισήμως τη FYROM), με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα, την ΕΕ και τη συνθήκη Σένγκεν».

Το πρώτο σκέλος της δήλωσής της θα είναι και το αντικείμενο της τριμερούς συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v