Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και manager και πιστωτής οι εταιρείες διαχείρισης!

Δυνατότητα χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις από τις εταιρείες διαχείρισης προβλέπει η πράξη διοικητή της ΤτΕ. Πώς μπορεί να γίνει, χωρίς να προηγηθεί αγορά δανείων. Το δέλεαρ για «πλατφόρμες» και private equities και ο στόχος για εξεύρεση ρευστότητας.

Και manager και πιστωτής οι εταιρείες διαχείρισης!

Τη δυνατότητα να υπάρξουν βιώσιμες ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χωρίς την ίδια στιγμή να απαιτείται η πώλησή τους από τις τράπεζες σε πλατφόρμες διαχείρισης ή μεμονωμένα σε private equity funds δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Πράξη Διοικητή που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προβλέπει ότι οι τελευταίες μπορούν να χορηγούν ρευστότητα στις εταιρείες τα δάνεια των οποίων διαχειρίζονται, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική και βιώσιμη ρύθμιση.

Το σχέδιο πράξης του διοικητή βρίσκεται σε διαβούλευση και ως εκ τούτου κάποιες από τις ρυθμίσεις που προβλέπει μπορεί να τροποποιηθούν.

Η σχετική δυνατότητα αφορά όχι μόνο σε υπερχρεωμένες εταιρείες, τα δάνεια των οποίων έχουν εξαγορασθεί προηγουμένως από τις πλατφόρμες διαχείρισης, αλλά και αυτές που οι τράπεζες έχουν εκχωρήσει τη διαχείριση στις πλατφόρμες, διατηρώντας στους ισολογισμούς τους τις σχετικές απαιτήσεις.

Η εταιρεία διαχείρισης και οι πιστώτριες τράπεζες μπορούν να συμφωνήσουν ότι μια υπερχρεωμένη επιχείρηση είναι βιώσιμη, αλλά χρειάζεται χορήγηση ρευστότητας και αναδιάρθρωση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα του υφιστάμενου δανεισμού της, για να τρέξει ένα νέο business plan.

Με τη συγκατάθεση των πιστωτριών τραπεζών, τη ρευστότητα θα μπορεί να τη χορηγήσει η εταιρεία διαχείρισης η οποία, ως εκ τούτου, θα μετατραπεί και σε πιστωτή της εταιρείας πέραν του διαχειριστή.

Πρόκειται για δέλεαρ προς τις ενδιαφερόμενες εξειδικευμένες πλατφόρμες και τα private equity funds που δραστηριοποιούνται διεθνώς στη διαχείριση προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, καθώς στις προμήθειες διαχείρισης και στα success fees προστίθεται η δυνατότητα αποδόσεων ως πιστωτής από ένα επιτυχημένο turn around της εταιρείας.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, καθώς οι τράπεζες δεν επιδιώκουν να πουλήσουν άμεσα χαρτοφυλάκια δανείων με προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει αδήριτη ανάγκη εξεύρεσης της απαραίτητης ρευστότητας, για να ρυθμιστούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δάνεια.

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη ακρόασή του στη Βουλή ο κ. Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε την παραπάνω πράξη σημείωνοντας ότι στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να χορηγηθούν άδειες διαχείρισης σε οργανισμούς, που θα μπορούν να παρέχουν ρευστότητα, ώστε να διενεργούνται οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις δανείων. 

Αυστηροί οι όροι για την αδειοδότηση εταιρειών διαχείρισης 

Η πράξη διοικητή θα θέτει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την έγκριση χορήγησης άδειας διαχείρισης απαιτήσεων. 

Οι ενδιαφερόμενες πλατφόρμες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ business plan που θα περιλαμβάνει τις μεθόδους διαχείρισης, τα κριτήρια ιεράρχησης και κατηγοριοποίησης του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνουν τις διαδικασίες για τους δανειολήπτες κοινοπρακτικών δανείων, τα κριτήρια αξιολόγησης της ικανότητας αποπληρωμής του φυσικού ή του νομικού προσώπου και την πολιτική επικοινωνίας με τους πελάτες.

Ταυτόχρονα θα υποβάλλεται το μετοχολόγιό τους, οι πηγές χρηματοδότησης καθώς και ο σκοπός της εταιρείας (σ.σ αν πρόκειται για στρατηγική επένδυση ή απλά επενδυτικό χαρτοφυλάκιο).

Ο έλεγχος της μετοχικής σύνθεσης θα φθάνει μέχρι και τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην εταιρεία και θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα απαγορεύουν την αδειοδότηση εταιρειών οι μέτοχοι των οποίων διαπιστώνονται ότι διατηρούν επαγγελματικές ή συγγενικές σχέσεις με πρόσωπα που κατέχουν πολιτικά αξιώματα ή είχαν συνεργασία την τελευταία δεκαετία με τις τράπεζες που εμπλέκονται στη συναλλαγή, ή σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v