Συνεχίστηκε για 35ο μήνα το σερί αποπληθωρισμού

Αποπληθωρισμός για 35ο συνεχόμενο μήνα σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία τον Ιανουάριο του 2016 καθώς ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό -0,7%. Για τον ίδιο μήνα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης διαμορφώθηκε στο -0,1%.

Συνεχίστηκε για 35ο μήνα το σερί αποπληθωρισμού

Με αρνητικό ρυθμό 0,7% έτρεξε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Aποτελεί τον 35ο συνεχόμενο μήνα που καταγράφεται αποπληθωρισμός.

Αναλυτικότερα, από τη σύγκριση του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα προς τον αντίστοιχο ∆είκτη πέρυσι προέκυψε πτώση 0,7%, έναντι µείωσης 2,8%, στην αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015 ο δείκτης υποχώρησε 1,9%, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2015-Ιανουαρίου 2016 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2014-Ιανουαρίου 2015 καταγράφει κάμψη 1,6% έναντι πτώση 1,4% που καταγράφηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 23,0% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.

β) Κατά 1,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και στον ηλεκτρισμό.

γ) Κατά 1,8% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

δ) Κατά 2,0% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα διόδια.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,3% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ψάρια νωπά και νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα νωπά φρούτα.

β) Κατά 0,3% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κρασιά.

O Εναρμονισμένος Δείκτης

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι υποχώρησε 0,1%, έναντι πτώσης 2,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014.

Ο ΕνΔΤΚ κατά τον Ιανουάριο 2016 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2015 μειώθηκε 1,7%, έναντι μείωσης 1,2% την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2015-Ιανουαρίου 2016 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2014-Ιανουαρίου 2015 υποχώρησε κατά 0,9%, έναντι μείωσης 1,5%, που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

 

*Τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό και τον εναρμονισμένο δείκτη δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v