Κόκκινα δάνεια: Τα funds δεν θέλουν να πληρώσουν τον φόρο μεταβίβασης

Η καταβολή του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων «μπλοκάρει» τα σχέδια των funds για μαζικές αγορές δανείων, με κάλυψη στεγαστικά δάνεια. Τι ζητούν οι ξένοι και πώς «απάντησε» ο Γιώργος Σταθάκης. Τι μέλλει γενέσθαι με τα κόκκινα στεγαστικά.

Κόκκινα δάνεια: Τα funds δεν θέλουν να πληρώσουν τον φόρο μεταβίβασης

Ανοικτό «μέτωπο» για φορολογικά ζητήματα με τα ξένα funds, τα οποία αποτελούν τους εν δυνάμει αγοραστές μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχει η κυβέρνηση, εξού και η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι οι εν λόγω εταιρείες πρέπει να έχουν την ίδια, με τις ελληνικές τράπεζες, φορολογική αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day.gr, τα ξένα funds αντιδρούν στην αγορά κόκκινων δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Κι αυτό διότι θα κληθούν να πληρώσουν στο ελληνικό κράτος τον φόρο μεταβίβασης του ακινήτου, που ανέρχεται στο 3% της συναλλαγής για την πρώτη κατοικία.

«Πρόκειται για φόρο εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μιλάμε για χιλιάδες ακίνητα, γεγονός που τους αποθαρρύνει στο να προβούν σε μαζικές αγορές κόκκινων στεγαστικών ή εμπράγματων καταναλωτικών δανείων», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αναμένεται να βρεθεί τρόπος ούτως ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα ξένα funds ζητούν ουσιαστικά την εξαίρεσή τους από τον φόρο μεταβίβασης, στην περίπτωση που προχωρήσουν σε αγορές μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Διαχείριση...

Στα στεγαστικά αναμένεται να κυριαρχήσει η εκχώρηση της διαχείρισης μέρους των κόκκινων δανείων στις ξένες εταιρείες και λιγότερο η πώληση. Κι αυτό διότι τα ξένα funds δεν ενδιαφέρονται για την αγορά χιλιάδων ακινήτων στην πρωτεύουσα και την επαρχία. Εξαίρεση αποτελούν στεγαστικά δάνεια (κόκκινα) τα οποία δόθηκαν για την αγορά πολυτελών κατοικιών.

Έτσι, στα κόκκινα στεγαστικά θα υπάρξει παραχώρηση της διαχείρισης, προκειμένου οι εταιρείες να προσφέρουν όλη την γκάμα των λύσεων που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας και δεν μπορούν να δώσουν οι τράπεζες. Για παράδειγμα το sale&lease back (πώληση και επαναμίσθωση) του ακινήτου, καταβολή ενοικίου κ.ά.

Το σύνολο των στεγαστικών δανείων είναι 68 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα διαμορφώνονται στα 28 δισ. ευρώ. Στόχος όμως είναι υπό την απειλή της πώλησης του δανείου να προσέλθουν για ρύθμιση οι 20.000 μπαταχτσήδες, οι οποίοι έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο και δεν πληρώνουν.

Και πώληση...

Στα καταναλωτικά, όπου δεν υπάρχει εγγύηση ακινήτου και το δάνειο δεν εξυπηρετείται για χρόνια, αναμένεται να πουληθεί σε ξένες εταιρείες. Τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται σε 12-13 δισ. ευρώ από το σύνολο των 25,6 δισ. ευρώ και από αυτά τα 5 δισ. ευρώ είναι «βαθιά κόκκινα».

Τα ενυπόθηκα με ακίνητο είναι 7-8 δισ. ευρώ επί του συνόλου και 5-6 δισ. ευρώ είναι τα χρέη στις πιστωτικές κάρτες. Πρόκειται για δάνεια στα οποία οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις στο 100% και το μόνο που επιδιώκουν είναι η απομάκρυνσή τους από τους ισολογισμούς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v