Γιούνκερ σε Τσίπρα: «Κάνεις καλή δουλειά με το προσφυγικό»

Να συνεχίσει την καλή δουλειά στο μέτωπο του προσφυγικού, ζήτησε ο Γιούνκερ από τον ελληνα πρωθυπουργό. Συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης «το συντομότερο δυνατόν». Η μάχη των Βρυξελλών με σύμμαχο τη... Μέρκελ. Ακυρώνεται η τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας.

Γιούνκερ σε Τσίπρα: «Κάνεις καλή δουλειά με το προσφυγικό»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μια ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής για το Brexit και την προσφυγική κρίση.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Κομισιόν καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας του ότι "κάνεις πολύ καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση. Συνέχισε".

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά σχεδιάζονταν να γίνει κάποια αναφορά του επικεφαλής της Κομισιόν στη διαπραγμάτευση, αν και εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι αυτό δεν συνέβη. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν

Σύμφωνα με πηγές του Μαξιμου, ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού. 

Στην μεταξύ τους συζήτηση, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός πήρε θέση και μέσα από μια σειρά tweets. «Στο Συμβούλιο κορυφής εκπροσωπούμε με υπερηφάνεια την Ευρώπη του ανθρωπισμού, που έσωσε ένα εκατ. ζωές το 2015. Εκπροσωπούμε την Ελλάδα που αγκαλιάζει τους κατατρεγμένους του πολέμου, εκπροσωπούμε τους νησιώτες που σώζουν παιδιά με αυταπάρνηση. Πρέπει να σταματήσουν οι πνιγμοί στον Αιγαίο κι όχι να κλείσουν τα σύνορα. Τα ανοιχτά σύνορα είναι κατάκτηση των Ευρωπαϊκών λαών. Μαζί θα κρατήσουμε ασφαλή και ανοικτή την δημοκρατική Ευρώπη στην οποία ελπίζουν οι κατατρεγμένοι για να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς», έγραψε.

Tο προσφυγικό είναι ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που πάντως παίρνει άλλη τροπή καθώς μετά την τρομοκρατική επίθεση ο Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το ταξίδι στις Βρυξέλλες, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας.

Τα «όπλα» για το προσφυγικό

Οπως μετέδωσε το πρωϊ το Euro2day.gr στη Σύνοδο Κορυφής ο κ.Τσίπρας θα επιμείνει στη θέση ότι η προσπάθεια για ανακοπή των ροών θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν εκδηλωθεί στα τουρκικά παράλια, θα αναδείξει τη μη εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία στην κοινή Σύνοδο με την ΕΕ τον Νοέμβριο και, φυσικά, θα αντιταχθεί στα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και στα σχέδια για φράκτες στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα.

Τα «όπλα» του, εν προκειμένω, θα είναι δύο:

* Η ολοκλήρωση των τριών hot spots (Λέσβο, Χίο, Λέρο), η ταχεία κατασκευή των άλλων δύο (Σάμο, Κω), η παράδοση του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό και η ολοκλήρωση, την ερχόμενη εβδομάδα, του έτερου στα Διαβατά.

* Το ελληνικό «ναι» στη γερμανο-τουρκική πρωτοβουλία για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Αλλιώς θα κλείσουμε τα σύνορα, με όλες τις συνέπειες»

Σ' αυτή την προσπάθεια θα έχει σύμμαχο τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία, επανέλαβε χθες τη θέση πως «η εναλλακτική του κλεισίματος των συνόρων με την Ελλάδα θα είχε καταστροφικές συνέπειες».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, μόνο η συμφωνία με την Άγκυρα μπορεί να ανατρέψει τις αιτίες των προσφυγικών ροών, διότι, αλλιώς, «θα καταθέσουμε τα όπλα και θα κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδος-Βουλγαρίας-Μακεδονίας (έτσι αποκαλεί επισήμως τη FYROM), με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα, την ΕΕ και τη συνθήκη Σένγκεν».

Η μάχη της αξιολόγησης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δώσει στη Σύνοδο Κορυφής τη «μάχη του προσφυγικού», με σύμμαχο... την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να αποσπάσει συγκεκριμένη δέσμευση για την «υπ' αριθμόν μία» εκκρεμότητα, την αξιολόγηση.

Ως προς αυτό, το Μαξίμου κάθεται «σε αναμμένα κάρβουνα» όσο δεν δίνουν οι θεσμοί ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα. «Οταν συμβεί αυτό, να θεωρείτε τη συμφωνία δεδομένη», λένε χαρακτηριστικά δύο κορυφαία στελέχη του, τα οποία από την προηγούμενη εβδομάδα κιόλας φρόντισαν να προσγειώνουν τους ανυπόμονους: «μην περιμένετε νέα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής». Δηλαδή, πριν από την Παρασκευή...

Οι καθημερινές (και πυκνές, εσχάτως) συνομιλίες που έχουν οι κυβερνητικοί επιτελείς με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι... η επιστροφή θα συντελεστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο περισσότερο «προσγειωμένο», καθώς αποφεύγει να δώσει διαβεβαίωση και να προσδιορίσει ημερομηνία.

«Whatever it takes" αλλά... το ΔΝΤ;

Το μεγάλο αγκάθι είναι η στάση του ΔΝΤ, στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή πλευρά απορρίψει (επισήμως και ξεκάθαρα) τις θέσεις του Πολ Τόμσεν.

Οι «καταρχήν θετικές» (για τη χώρα) δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προβλήθηκαν μεν από το Μαξίμου για ευνόητους επικοινωνιακούς και διαπραγματευτικούς λόγους, ωστόσο οι επιτελείς του παραδέχονται ότι αφήνουν παραθυράκια για (ευρωπαϊκές) υπαναχωρήσεις.

«Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα διαπιστώσουμε εάν έχει βάση το 'whatever it takes' που είπαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση», λέει στο Euro2day.gr κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τυχόν παράταση της εκκρεμότητας.

Αυτή την ανησυχία «έβγαλε» χθες στο briefing και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, με τη φράση «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή», εννοώντας τα αιτήματα που έριξε στο τραπέζι ο κ. Τόμσεν (σ.σ. μειώσεις στις συντάξεις και νέα μέτρα ύψους 7-9 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή δε, η σπουδή των θεσμών να επισπεύσουν τη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια πριν κλείσει το ασφαλιστικό «δεν είναι καλό σινιάλο», καθώς παραπέμπει στη γνωστή τακτική των δανειστών «να ανοίγουν νέα θέματα πριν τελεσφορήσουν οι διαβουλεύσεις για τα τρέχοντα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v