Τι είπε ο Κυριάκος πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι θέσεις του για το προσφυγικό και τη φύλαξη των συνόρων. Τα ενδεχόμενα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και των εκλογών. Πώς θα κινηθεί στο σημερινό τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ.

Τι είπε ο Κυριάκος πίσω από τις κλειστές πόρτες

Για το… δεύτερο ημίχρονο των επαφών του στις Βρυξέλλες ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μετά το χθεσινό μπαράζ συναντήσεών του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και παράλληλα θα συνεχίσει τα σημαντικά τετ α τετ.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται αυτό με την Άνγκελα Μέρκελ στις 4 μ.μ., ενώ θα συναντήσει, μεταξύ άλλων, τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ, τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ.

Στη ΝΔ επικρατεί ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των χθεσινών επαφών του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και αποτελούν -πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- παρακαταθήκη για το μέλλον. Από τη στιγμή που επρόκειτο και για το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του προέδρου της ΝΔ με τη νέα του ιδιότητα, τα συγκεκριμένα ραντεβού είχαν και αναγνωριστικό χαρακτήρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να προσπαθούν να σχηματίσουν προσωπική γνώμη για τον νέο συνομιλητή τους και εκ των πραγμάτων καινούργιο παίκτη στην ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα.

Όπως ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας που συμμετείχε στις συνομιλίες, δεν υπήρξε υποψία πίεσης από τους αξιωματούχους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα μέτρα που αυτή φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή. Αντίθετα, τον άκουγαν με προσοχή να τους αναπτύσσει τη φιλοσοφία του για την Ευρώπη που επιθυμεί και τη θέση του κόμματός του σε αυτή την προσπάθεια.

Τέσσερα ήταν τα κύρια μηνύματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλησε να περάσει στους συνομιλητές του (Γιούνκερ, Σουλτς, Αβραμόπουλο κ.α.) ο κ. Μητσοτάκης.

1. Ότι για τις σημερινές διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα του προσφυγικού ευθύνες φέρουν και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερημένες πρωτοβουλίες (αν και, όπως είπε, υπάρχει πλέον σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεών της), και η Ευρώπη γιατί άργησε να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και -κυρίως αυτή- η Τουρκία για την εσκεμμένη ή μη αδυναμία της να ελέγξει τις μεταναστευτικές παράνομες μετακινήσεις από τα δυτικά παράλιά της προς τα ελληνικά νησιά. Για τη συνέχεια ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών και περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, η οποία πολεμάει σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα, το οικονομικό και το προσφυγικό.

2. Ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας, κάτι στο οποίο μπορεί να βοηθήσει η μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή. Δεν είναι τυχαίο ότι, απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Ελπίζω σύντομα να φυλάσσονται από ένα ευρωπαϊκό σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν με καθοριστικό ρόλο και ελληνικές δυνάμεις».

3. Αναφορικά με τα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δύο πλειοψηφίες: Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης που κινούνται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος», φέρεται να σημείωσε στους συνομιλητές του.

4. Για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, είπε ότι η ΝΔ την επιδιώκει, ωστόσο δεν εξαρτάται από αυτήν το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Διευκρίνισε πάντως ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «όποτε κι αν στηθούν κάλπες, η ΝΔ θα τις κερδίσει». Για τον λόγο αυτό, κατά την ομιλία του το βράδυ στα μέλη της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ Βρυξελλών, ο κ. Μητσοτάκης τα κάλεσε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα διαπιστώνοντας -και θέλοντας να δώσει μια νότα αισιοδοξίας- ότι «ήδη υπάρχει αλλαγή του δημοσκοπικού χάρτη σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες».

Ειδικά στο προσφυγικό, πάντως, όπως είχε προαναγγείλει το Euro2day.gr, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε χαμηλούς τόνους σε σχέση με την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το προσφυγικό δεν είναι πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

Όσο για το σημερινό ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει ότι αυτός θα κινηθεί στην ίδια γραμμή που είχε και στις χθεσινές συναντήσεις του, μιλώντας «τη γλώσσα της αλήθειας και του ρεαλισμού». Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πιέσεων από την πλευρά της Καγκελαρίου, η ίδια πηγή σημειώνει ότι «η θέση του Κυριάκου είναι ξεκάθαρη. Μερικά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Να συνεργαστούμε με το Die Linke της Ελλάδας;», είναι το ρητορικό ερώτημά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v