Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο Ντάισελμπλουμ για περικοπές σε συντάξεις

Αυτό που απασχολεί τους πιστωτές είναι η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, λέει ο Ντάισελμπλουμ, που τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Παράθυρο Ντάισελμπλουμ για περικοπές σε συντάξεις

Η ποιότητα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους πιστωτές, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, μεταδίδει το Reuters.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως αν και είναι πολιτικά δύσκολο για τους Έλληνες, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει έναν αριθμό δημοσιονομικών ζητημάτων στα οποία συμφώνησε στο πλαίσιο του πρώτου "πακέτου" μεταρρυθμίσεων. 

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων προτού εκταμιευτούν άλλα χρήματα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

"Η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν είναι η βασική μας ανησυχία, οι αρχές θα πρέπει τώρα να ανεβάσουν ταχύτητα ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα", δήλωσε. 

"Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένες από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά δύσκολες για την κοινωνία, όμως είναι πρωταρχικής σημασίας να εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν τον καλοκαίρι του 2015".

Παράθυρο για μείωση συντάξεων

Ειδικότερα, όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

«Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. O ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, κάτι το οποίο συμμερίζεται και ο ίδιος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου σχετικά με αν θα υπάρξουν περικοπές των συντάξεων, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Προσέθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθούν βραχυπρόθεσμα ζητήματα, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές, αλλά δεν θέλησε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό κομμάτι, που σχετίζεται πολύ με το συνταξιοδοτικό. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είπε, θα είναι σε θέση οι θεσμοί να υπολογίσουν το ύψος του χρέους για τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v