Πώς αποτιμούν στη ΝΔ τα ραντεβού Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

«Πλάτη» στην κυβέρνηση για το προσφυγικό, διαφοροποίηση στην οικονομία. Η «πίεση», η διγλωσσία και ο... λαϊκισμός. Γιατί αντιπαρατέθηκε με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο.

Πώς αποτιμούν στη ΝΔ τα ραντεβού Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Με θετικά μηνύματα στις αποσκευές του επέστρεψε αργά χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στην πρώτη του έξοδο από τη χώρα για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλώνει ευχαριστημένος από τον τρόπο με τον οποίο τον υποδέχθηκαν οι υπόλοιποι ηγέτες της ευρωπαϊκής δεξιάς, αλλά και από τις «αναγνωριστικές πλην εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτηρίζει, συζητήσεις που είχε με αυτούς.

Ο απολογισμός της διήμερης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι ικανοποιητικός, αφού τόσο τα τετ α τετ που είχε με τις ηγεσίες της Ε.Ε., του ΕΛΚ και αρκετών κρατών-μελών όσο και η παρέμβασή του στη συνεδρίαση, έβαλαν -κατά τις ίδιες πηγές- τις βάσεις για το κτίσιμο μιας υγιούς σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ εστίαζε στο γεγονός ότι σε κανένα από τα ραντεβού δεν του ασκήθηκε πίεση για να στηρίξει την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που ο ίδιος έλεγε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να λαϊκίζει, αφού με τον ίδιο τρόπο που μιλά στο εξωτερικό μιλά και μέσα στη χώρα.

«Σύμμαχος» του κ. Μητσοτάκη για την... ανώδυνη -όπως υποστηρίζουν στη Συγγρού- έξοδο από τη χώρα ήταν το προσφυγικό πρόβλημα, που μονοπώλησε στη Σύνοδο και στις επιμέρους συναντήσεις. Ζήτημα στο οποίο από την πρώτη στιγμή είχε φανεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα βάλει «πλάτη» στην εθνική προσπάθεια, χωρίς υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και έντονη κριτική στην κυβέρνηση, οπότε δεν χρειάστηκε να εκτοξεύσει τα πυρά του κατά του Αλέξη Τσίπρα, ενώπιον των εταίρων.

«Δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, οι θέσεις του οποίου για το ζήτημα ταυτίζονταν όχι μόνο με αυτές του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με αυτές της Άνγκελα Μέρκελ. Όλοι τους, άλλωστε, τάχθηκαν κατά του κλεισίματος των συνόρων, με τον πρόεδρο της ΝΔ να μη διστάζει να αντιπαρατεθεί εντός της συνεδρίασης με τον Αντικαγκελάριο της Αυστρίας Ράινχολτ Μιτερλένερ, ο οποίος είχε αντίθετη άποψη.

«Δύο πλειοψηφίες»

Η έμμεση στήριξη πάντως που παρείχε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα πέραν του προσφυγικού, καθώς στην οικονομία επανέλαβε τις μεγάλες διαφορές του από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Έτσι, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ασφαλιστική πρόταση της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το μήνυμά του -όπως το είχε διατυπώσει και στη συνάντησή του με τους 28 πρέσβεις της Ε.Ε. στη Αθήνα-, ότι δεν δέχεται να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες: Στα εύκολα η κυβέρνηση να προχωρά μόνη της, όπως στο παράλληλο πρόγραμμα και στα δύσκολα να βασίζεται στα άλλα κόμματα, της αντιπολίτευσης.

Ως φάνηκε, το σύνολο των συνομιλητών του προέδρου της ΝΔ περισσότερο άκουγαν και λιγότερο μιλούσαν, καθώς ήθελαν κατά βάση να γνωρίσουν το νέο μέλος της ομάδας του ΕΛΚ, τις βασικές του θέσεις και τη φιλοσοφία του.

Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή την ανάπτυξη των θέσεών του για το προσφυγικό, αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. «Δεν είναι η ώρα για εθνικές στρατηγικές.

Οι βασικές αξίες της Ευρώπης δοκιμάζονται πάνω στο προσφυγικό. Και η Ευρώπη θα πρέπει να μπορέσει να δρομολογήσει μια λύση ευρωπαϊκή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο στη βάση του είναι ευρωπαϊκό», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v