Ζήτημα νομιμότητας για τη διοίκηση της ΡΑΕ

Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΡΑΕ δεν είχαν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η αποκάλυψη της Κωνσταντοπούλου και το πρόβλημα νομιμότητας των αποφάσεων. Η υπόθεση.

Ζήτημα νομιμότητας για τη διοίκηση της ΡΑΕ
Θέμα νομιμότητας στη σύνθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκύπτει από την αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος και ο πρώτος αντιπρόεδρος της εταιρίας κ. Νικόλαος Μπουλαξής και Σωτήρης Μανωλκίδης, οι οποίοι προτάθηκαν στη διάρκεια της θητείας Λαφαζάνη στο αρμόδιο υπουργείο, δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως επιβάλλει ο νόμος.

Το πρόβλημα αυτό επισήμανε με έγγραφό της η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο οποίο αναφέρει ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ θα έπρεπε να συγκεντρώσουν τις θετικές ψήφους της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων, ενώ στην περίπτωσή τους, θετικά ψήφισαν οκτώ βουλευτές, αρνητικά επτά και παρών δύο.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 39 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει σχετικά ότι «οι επιτροπές αποφασίζουν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τρίτο του όλου αριθμού των μελών τους».

Τις σχετικές αποκαλύψεις έκανε χθες η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η οποία μάλιστα προβάλλει και το σχετικό έγγραφο της τότε προέδρου της Βουλής με τις σχετικές επισημάνσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η σύνθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας υπό τους κ. Μπουλαξή και Μανωλκίδη και οι αποφάσεις που ελήφθησαν μπορούν να προσβληθούν ως προς την ισχύ τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, την οποία ρυθμίζει η συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι και για τη συμπλήρωση των τεσσάρων θέσεων μελών της Αρχής, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν τηρήθηκαν επακριβώς οι διαδικασίες δημοσιότητας ως προς τα βιογραφικά των υποψηφίων. Την πλήρη δημοσιότητα των υποψηφίων επιβάλλουν τόσο ο νόμος 4001 όσο και οι κοινοτικές οδηγίες, ενώ αντίθετα τα βιογραφικά των υποψηφίων που κάλυψαν τις θέσεις δημοσιεύτηκαν στο site της ΡΑΕ, μετά την επιλογή των νέων μελών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v