Διαμερίσματα από 250 ευρώ το μέτρο στην Αθήνα

Παλαιό διαμέρισμα με τιμή που ξεκινά από τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μπορεί να αγοράσει κάποιος στις συνοικίες του δήμου Αθηναίων. Οι ακριβότερες και οι φθηνότερες περιοχές και οι τιμές πώλησης. Εξαιρείται από τις «εκπτώσεις» το Κολωνάκι.

Διαμερίσματα από 250 ευρώ το μέτρο στην Αθήνα

Διαμέρισμα με τιμή που ξεκινά από τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μπορούν να αγοράσουν όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στις συνοικίες του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Ανδριανή Πελτσεμή της Eurobank Property Services (EPS), στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής.

Τα στοιχεία δείχνουν πως τα ακίνητα παλαιότητας (άνω των 30 ετών) στον Δήμο Αθηναίων έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση στην αξία τους, ενώ καταγράφεται ομοιογένεια στο κόστος (και στην πτώση τιμών) σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση το Κολωνάκι. 

Την ίδια στιγμή που οι τιμές υποχωρούν, οι αγοραστές είναι διστακτικοί για πολλούς λόγους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ακριβή συντήρηση (ενεργειακά πιστοποιητικά κ.λπ.) των παλαιών κατοικιών στις περισσότερες περιοχές του δήμου Αθηναίων, οι δυσανάλογοι φόροι σε σχέση με την αξία του ακινήτου, αλλά και η συνεχής υποβάθμιση των περιοχών εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών παρεμβάσεων από τη δημοτική αρχή.

Μια θετική είδηση, που ενδεχομένως μπορεί να τονώσει αρκετές περιοχές του δήμου, είναι το σχέδιο για κατασκευή της περίφημης γραμμής 4 του μετρό Αθηνών που θα συνδέσει το άλσος Βεΐκου με το Γουδή, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 περιλαμβάνει 14 σταθμούς (Άλσος Βεΐκου -Γαλάτσι - Κυψέλη - Δικαστήρια - Λ. Αλεξάνδρας - Εξάρχεια - Ακαδημία - Κολωνάκι - Ευαγγελισμός - Καισαριανή - Νήαρ Ηστ - Ιλίσια - Ζωγράφου - Γουδή).

Κολωνάκι

Οι διακυμάνσεις των τιµών είναι µεγάλες και εξαρτώνται κυρίως από τη θέση, τη θέα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, τον όροφο και την ποιότητα κατασκευής και συντήρησης του κτιρίου. Το απόθεμα νεόδμητων είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Τα ελάχιστα νεόδµητα διαµερίσµατα πάντως εξακολουθούν να πωλούνται σε υψηλές τιµές.

Πλεονεκτικότερα σηµεία της συνοικίας για κατοικίες είναι οι εξής περιοχές: Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου) και τα πρώτα οικοδοµικά τετράγωνα περί την Πλατεία, Πλ. Δεξαμενής, Λυκαβηττός, Περιοχή Μονής Πετράκη.

Αντίθετα χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στο τμήμα που περικλείεται από τις οδούς Ακαδημίας, Πινδάρου, Σόλωνος, Ηρακλείτου, Σκουφά και Λυκαβηττού και στην περιοχή που συνορεύει µε τη Νεάπολη.

Για διαμερίσματα από 10-20 ετών, οι τιμές στις ακριβές συνοικίες κυμαίνονται από 3.500 έως 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) και στις οικονομικότερες από 2.500-3.000 ευρώ ανά τ.μ. Στα διαμερίσματα 20-30 ετών, οι τιμές κινούνται μεταξύ 2.500-3.000 ευρώ ανά τ.μ. για τις ακριβές συνοικίες και 2.000-2.300 ευρώ ανά τ.μ. στις οικονομικότερες. Στις κατοικίες άνω των 40 ετών, οι τιμές κυμαίνονται από 1.600-2.300 ευρώ ανάλογα με τη συνοικία.

Παγκράτι

Το Παγκράτι θεωρείται ανομοιογενής περιοχή όπως αποτυπώνεται και στις αξίες των ακινήτων που παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση. Ακριβότερες περιοχές είναι το Μετς-Αρδηττός, η περιοχή πέριξ του άλσους Παγκρατίου και το τµήµα της συνοικίας που γειτνιάζει µε τη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου. Μεσαία περιοχή είναι το κέντρο του Παγκρατίου και η περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα.

Οικονοµικότερη περιοχή είναι ο Άγιος Αρτέµιος - Γούβα. Τα νεότερα διαμερίσματα (μέχρι 10 ετών) κοστίζουν από 1.5500-2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ όσα είναι ηλικίας μεταξύ 10 και 20 ετών από 1.250 έως 1.700 ευρώ ανά τ.μ. Στις ηλικίες διαμερισμάτων άνω των 40 ετών, οι τιμές κυμαίνονται από 650 ευρώ ανά τ.μ. έως 1.050 ευρώ/τ.μ. στις ακριβές συνοικίες.

Εξάρχεια - Νεάπολη

Τα ακριβότερα σημεία από πλευράς οικιστικής αξιοποίησης βρίσκονται γύρω από τους λόφους Λυκαβηττού και Στρέφη και ιδιαίτερα στις περιφερειακές οδούς Σαρανταπήχου, Αργυρουπόλεως, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ειρήνης Αθηναίας, Πουλχερίας και Καλλιδρομίου. Στην περιοχή συναντώνται ελάχιστες πολυκατοικίες της τελευταίας εικοσαετίας και το κτιριακό απόθεμα είναι κυρίως των δεκατιών 1950 και 1960. Οι τιμές ξεκινούν από τα 500 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα άνω των 40 ετών, ανεβαίνουν στα 600 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα 30ετίας και μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 1.900 ευρώ ανά τ.μ. για τις λιγοστές νεόδμητες πολυκατοικίες (ηλικίας μέχρι δέκα ετών).

Γκύζη

Πρόκειται για οµοιογενή περιοχή γενικής κατοικίας µε µεγάλη πληθυσµιακή πυκνότητα στην οποία καταγράφεται περιορισμένος αριθμός νεόδμητων διαμερισμάτων. Σηµεία αναφοράς της περιοχής είναι το κτίριο του Αρείου Πάγου και το Πεδίο του Άρεως, που αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους πνεύµονες πρασίνου του ∆ήµου Αθηναίων. Η πλειονότητα των κτιρίων είναι πολυώροφες πολυκατοικίες που ανεγέρθηκαν σταδιακά από τη δεκαετία του 1960 και εντεύθεν. Οι τιμές των διαμερισμάτων ξεκινούν από τα 500 ευρώ ανά τ.μ. για τα ηλικίας άνω των 40 ετών και μπορεί να φτάσουν τα 1.500 ή και 1.800 ευρώ για διαμερίσματα κάτω των 10 ετών.

Κυψέλη

Πλεονεκτικότερα σηµεία της ευρύτερης περιοχής της Κυψέλης είναι αυτά που βρίσκονται γύρω από τον λόφο Ελικώνος στην Άνω Κυψέλη. Ως µεσαίο τµήµα από πλευράς αξιών κρίνεται η περιοχή Νέα Κυψέλη, ενώ τα υπόλοιπα τµήµατα είναι οικονοµικότερα. Οι τιμές ξεκινούν από τα 250 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα άνω των 40 ετών, ενώ για διαμερίσματα μεταξύ 20-30 ετών οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ ανά τ.μ. Από 1.000 ευρώ ανά τ.μ. έως 1.700 ευρώ ανά τ.μ. μπορεί να κοστίζει, όμως, η αγορά ενός διαμερίσματος ηλικίας μικρότερης των 10 ετών.

Πατήσια

Η πλειονότητα των κτιρίων είναι πολυώροφες πολυκατοικίες που έχουν ανεγερθεί κυρίως από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, αλλά στην περιοχή συναντώνται μονοκατοικίες κυρίως από τη δεκαετία του 1950. Από πλευράς οικιστικού ενδιαφέροντος η περιοχή είναι σχετικά οµοιογενής, µε πλεονεκτικότερα σηµεία την οδό Αγίας Λαύρας και τα σηµεία πέριξ της Πλατείας Παπαδιαµάντη (Κυπριάδου). Οι τιμές για τα διαμερίσματα άνω των 40 ετών ξεκινούν από τα 400 ευρώ ανά τ.μ., από τα 600 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα μεταξύ 30 και 40 ετών, ενώ ανεβαίνουν στα 1.250 έως 1.750 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Σημείωση: Τα στοιχεία και οι τιμές πώλησης που αναφέρονται στην παρούσα προέκυψαν μετά από επεξεργασία εκτιμήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την Eurobank Property Services για το έτος 2015.

Η ελάχιστη τιµή πώλησης αντιστοιχεί στα διαµερίσµατα 1ου ορόφου και η μέγιστη τιµή στα διαμερίσματα 5ου ορόφου και άνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v